blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Caribische visie op buitenlandse betrekkingen van het Koninkrijk

Themabijeenkomst “Caribische visie op buitenlandse betrekkingen van het Koninkrijk”, vr. 18 januari
 
 
 
Op vrijdagavond 18 januari 2013 organiseert het Antilliaans Netwerk (www.antilliaansnetwerk.nl) in Kas di Korsou/Den Haag een themabijeenkomst over de Caribische visie op buitenlandse betrekkingen in het Koninkrijk.  Diverse vraagstukken kunnen aan de orde komen, zoals: wat zijn anno 2013 de vitale belangen van de Caribische Landen? Welke voordelen bieden de LGO-relatie met betrekking tot de EU en de Caribbean Basin Trade Partnership Act met de Verenigde Staten? Welke handelsvoordelen zijn er te behalen met overige (ei-)landen in de regio? Hoe zijn de verhoudingen met buurlanden als Venezuela, Colombia en de Dominicaanse Republiek en welke afspraken kunnen regionaal of internationaal gemaakt worden over bijvoorbeeld het bevorderen van toerisme, het winnen van duurzame energie, investeringen in de olieraffinaderij, de winning van olie en gas in de Caribische wateren, het bevorderen van de regionale/internationale rechtsorde en over issues als milieu, migratie en grensoverschrijdende (drugs-)criminaliteit? Hoe kijken Aruba en Curaçao momenteel aan tegen de Forward Operating Locations (FOL’s), de Amerikaanse spionagevliegtuigen ten behoeve van de drugsbestrijding, die gestationeerd zijn op de eilanden? In hoeverre kunnen de Caribische Landen van belang zijn voor het Nederlandse bedrijfsleven richting Latijns-Amerika en de Caribische regio? In hoeverre hebben de Caribische Landen volgens het Statuut überhaupt autonomie om eigenstandig hun buitenlandse belangen te behartigen en op welke terreinen kunnen de vier Landen in het Koninkrijk hun samenwerking verbeteren?
Gastsprekers zijn de heren Arthur Kibbelaar en Andy Lee, directeuren Buitenlandse Betrekkingen van respectievelijk Curaçao en Aruba.
De muzikale omlijsting van de avond wordt verzorgd door componist/gitarist Jean-Jacques Rojer. Jean-Jacques heeft in 2012 een nieuwe CD uitgebracht “Le Trip”: www.jjrojermusic.com.
Iedereen is van harte welkom.
Locatie: Kabinet van de Gevolmachtigde Minister van Curaçao (Curaçaohuis), Badhuisweg 175, Den Haag. Inloop 19.15h, aanvang 20.00h. Entree gratis. Aanmelding via roos@antilliaansnetwerk.nl.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter