blog | werkgroep caraïbische letteren

Caribische leiders gaan voor hechtere banden met Afrika

Het is tijd voor het Caribisch Gebied en Afrika om op alle positieve en constructieve manieren opnieuw contact te maken en samen te komen als leden van een gezin. Met dit doel voor ogen worden er voorbereidingen getroffen om binnen een jaar een top van regeringsleiders van de Caricom en de Afrikaanse Unie te organiseren.

 

De actie volgt na een driedaags bezoek van president Uhuru Kenyatta van Kenia aan Barbados. Kenyatta heeft besprekingen gehad met de premiers Mia Mottley (Barbados) en Allan Chastenat (St.Lucia), ministers die Antigua en Barbuda, Dominica, Grenada, St. Vincent en de Grenadines en Suriname vertegenwoordigen en Caricom-secretaris-generaal Irwin LaRocque.

Caricom en de Afrikaanse Unie zullen binnenkort een memorandum van overeenstemming ondertekenen waarin een kader voor betrokkenheid en samenwerking wordt vastgelegd. Verder is afgesproken dat Suriname en Barbados zullen samenwerken bij de oprichting van een ambassade in Ghana.

Barbados en St. Lucia zullen samenwerken bij de oprichting van een ambassade in Kenia. Er is een uitnodiging verzonden naar alle andere Caricom-landen om deel te nemen aan dit initiatief. Uit het bezoek is uitgekomen dat de University of the West Indies studenten zal uitwisselen en gezamenlijke onderwijsinitiatieven zal organiseren met de Universiteit van Nairobi en de Kenyatta University.

Een top Keniaanse delegatie komt in september naar Barbados om een aantal overeenkomsten te sluiten, waaronder een multilaterale overeenkomst voor luchtdiensten, een overeenkomst over dubbele belastingheffing en één over inkomsten en digitale valuta.

Partijen hebben beloofd zich te verzetten tegen elke verdeling van de African Caribbean and Pacific (ACP) landengroep. Er is afgesproken dat ze de ACP-bundeling zullen gebruiken om veel nauwere Zuid/Zuid-relaties aan te gaan. De Caribische en Afrikaanse regeringen hebben zich ertoe verplicht rechtstreekse luchtvaartverbindingen tussen het Caribisch Gebied en Afrika tot stand te brengen.

 

[van Starnieuws, 13 augustus 2019]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter