blog | werkgroep caraïbische letteren

Caribische cultuurmakers vrezen bezuinigingen

De aangekondigde cultuurbezuinigingen zijn hard aangekomen bij Caribische cultuurmakers in Nederland. Het kabinet gaat 200 miljoen euro bezuinigen op de culturele sector. Voor artiesten en andere cultuurmakers betekent het dat de toekomst moeilijker wordt. “Multicultureel is nu een vies woord.”

De Surinaamse cabaretier Jetty Mathurin, stand-up comedian Jeffrey Spalburg en theatermaker Noraly Beyer zijn teleurgesteld. “De overheid brengt een grote slag toe aan de maatschappij”, zegt Beyer. Ook cultuur moet meedoen aan de bezuinigingen, zegt ze, maar 200 miljoen is onevenredig veel.

Bovendien heeft ze bezwaar tegen het van bovenaf bepalen wie wel en wie niet kan blijven. Cultuur is geen linkse hobby en er is geen sprake van een subsidie-infuus: “Dat vind ik pijnlijk om te horen. De overheid is verplicht om de mensen basiscultuur aan te bieden zonder dat ze daar krom voor moeten liggen.” Dan kan er toch nog gesaneerd worden.

Dat de kaartjes duurder worden, vindt Beyer niet erg: “Die zijn in Nederland erg goedkoop.” Maar ze vindt wel dat mensen daar langzaam aan moeten wennen. “Je moet ze opvoeden dat ze daarvoor moeten sparen.”

Niet stoppen
Jetty Mathurin is strijdbaar om te blijven optreden, want cultuur is haar leven. “Je moet je niet laten stoppen.” Ze ziet het als een uitdaging om nieuwe wegen te zoeken. “Ik heb nooit subsidies gekregen, maar ik voel het wel. Je merkt het aan de bezoekers en er sluiten theaters.”

Comedian Jeffrey Spalburg maakt zich zorgen over de toekomst. Aankomend talent zal het moeilijk krijgen. “Zij gaan moeilijker hun weg vinden, omdat de infrastructuur komt te vervallen.” Zeker multiculturele artiesten worden getroffen, omdat het in het huidige klimaat ‘een vies woord’ is. “Veel dingen die zijn opgebouwd worden in een klap teniet gedaan.” Net als Mathurin is hij zelf niet afhankelijk van subsidie, maar verwacht hij het wel te gaan voelen.

[RNW, 14 juni 2011]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter