blog | werkgroep caraïbische letteren

Caribisch Gebied stikt in stinkend zeewier

 

Tonnen aan zeewier teisteren de Caribische stranden dit jaar. Het zeewier, Sargassum, heeft zich in de regio verspreid als gevolg van veranderende weersomstandigheden. De tropische stranden zijn veranderd in een dofbruine schuimvijver. Als het zeewier sterft, stinkt het naar rotte eieren.

 

zeewier Grenada

Tonnen zeewier hebben de stranden van Grenada en Trinidad en Tobago bedekt.

“Het is een vreselijke vuile bruine vlecht dat gewoon aanspoelt op de oevers,” zegt Noorani Aziz, CEO van de Saint Lucia Hotel en Tourism Association. “De stank van het zeewier remt je echt af om naar het strand te gaan met de familie.” Het fenomeen heeft zich herhaald in het Caribisch gebied. Er zijn nauwelijks eilanden die tegen de invasie bestand zijn. Behalve de ravage die het heeft aangericht aan de toerisme afhankelijke economieën, heeft het andere bedrijfstakken waaronder de visserij ernstig verstoord. De vissers voeren een strijd om een weg te vinden in de door zeewier verstikte wateren.

 

In de Dominicaanse Republiek werd het grootste energiebedrijf gedwongen om zijn activiteiten in te perken, omdat 570 ton zeewier zijn zeewaterkoelsysteem had verstopt. Zelfs lokale fauna is aangetast. Er zijn meldingen van jonge zeeschildpadden die worstelen om te klimmen over kleine bergen van zeewier om de oceaan te bereiken nadat ze uit het ei zijn gekropen.

Maar de Caribische regio vindt manieren om ermee om te gaan. Sommige ondernemers ontwikkelen zelfs manieren om wat in eerste instantie gezien werd als plaag, om te zetten in een zakelijke kans.

Het zeewier wordt gevormd door okerkleurige zweefalgen met kleine luchtblazen die het geheel op het water drijvend houden. Hoewel sommige sargassum op natuurlijke wijze aanspoelt op de stranden in de regio, zeggen onderzoekers en andere waarnemers dat het Caribisch Gebied sinds 2011 een enorme toestroom van zeewier begon te zien op de stranden van de regio. De trend heeft zich voortgezet, met een piek in 2014 en opnieuw in 2015.

“We denken dat dit fenomeen in sommige opzichten is gerelateerd aan de klimaatverandering “, zegt Jim Franken, een senior onderzoekswetenschapper bij de Gulf Coast Research Laboratory van de Universiteit van Southern Mississippi in de Verenigde Staten. Franks bestudeert het verschijnsel en vindt dat de sargassum instroom kan worden veroorzaakt door factoren zoals warmer water en een toename van voedingsstoffen.

 

In plaats van te komen van de Sargasso Zee, een gebied in de buurt van Bermuda, waar het zeewier normaal floreert, komt de instroom volgens Franks’ theorie van een uitgroei in het midden van de Atlantische Oceaan, in de buurt van de evenaar.

[tekst van Starnieuws, 17 november 2015]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter