blog | werkgroep caraïbische letteren
1
 

Caraïbische salon: Leven in dienst van de Heiland

Over missie- en zendingsliteratuur; met Benoît Verstraete-Hansen, Susan Legêne en Felix Burleson

De literatuur van zendelingen en missionarissen is een verwaarloosd genre, ongetwijfeld omdat we vandaag de dag een broertje dood hebben aan evangelische boodschappen in romans en jeugdboeken, die we zien als deel van het koloniale project. Maar de literatuur van zendelingen en missionarissen heeft een enorme omvang gekend. Zij laat veel zien over hoe mensen eeuwenlang dachten en ze toont de bevlogenheid en idealisme van velen die naar de tropen trokken. 

Benoît Verstraete-Hansen schreef een boek over dit vergeten genre. Hij schilderde het leven van evangelist-schrijver Peter Martin Legêne (1885-1954), een Deense zendeling die voor het Zeister Zendingsgenootschap naar Suriname trok en daar samen met zijn vrouw een kindertehuis opende. Maar Legêne schreef ook circa 70 boeken: romans, verhalen voor de jeugd, reisverslagen, biografieën. Benoît Verstraete-Hansen zal over het leven van Legêne vertellen, en het eerste exemplaar van zijn boek, Leven in dienst van de Heiland,  aanbieden aan prof. Susan Legêne, directe nakomeling van de Deen. Zij zal haar licht laten schijnen over Legênes jeugdboek De gebroken tomahawk. Acteur Felix Burleson draagt de mooiste passages voor uit het werk van de schrijver.

De presentatie is in handen van Michiel van Kempen.

Datum en tijd: Zondag 11 februari 2024 | Aanvang 15.00 uur | Zaal open 14.30 uur | Entree € 6,00 | Stadspas € 5,00 | Vrienden van Huis De Pinto gratis

Benoît Verstraete-Hansen (met proefschrift in de hand) en de leden van de promotiecommissie op de dag van zijn promotie, 18 februari 2022. V.l.n.r. dr Gábor Pusztai, dhr Verstraete (oom van de promovendus), prof. dr Wim Rutgers, prof. dr Michiel van Kempen (promotor), prof. dr Susan Legêne (kleinkind van P.M. Legêne), prof. dr Rosemarijn Hoefte, de promovendus, prof. dr Bert Paasman (copromotor), prof. dr Henk van der Liet en prof. dr Elisabeth Leijnse.

Lezing in Zeist

Op zaterdag 10 februari 2024 geeft dr Benoît-Verstraete, die overkomt uit Kopenhagen, een lezing voor het Zeister Zendingsgenootschap. Zie de informatie hieronder.


Zie ook de expositie en uitgave Een heidens karwei; zendingsverhalen voor kinderen.

1 comment to “Caraïbische salon: Leven in dienst van de Heiland”

  • Beste dr. Benoit VH,
    Nogmaals gefeliciteerd met je Promotie op het Leven en Werk van de Deense zendeling Legene. En nu ook nog een mooie handelseditie. Legene en familie zullen blij zijn dat zijn legency voortleeft in de harten van vele kinderen, volwassenen, in de EBG (zendings) geschiedenis en binnen de Wetenschap! Ik zie uit je binnenkort te ontmoeten. Liefs, Cherida de Ziel, voormalige medestudent.

1 Trackback/Ping

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter