blog | werkgroep caraïbische letteren

Caraïbische Letterendag op 13 september 2014 over film en literatuur

Met veel plezier nodigen we u uit voor het Read my World Internationaal literatuurfestival in Amsterdam dat plaatsvindt van 10 tot 14 september en volledig gewijd is aan de hedendaagse literatuur van de Caraïben. De Werkgroep Caraïbische Letteren organiseert tijdens het festival op zaterdag 13 september de jaarlijkse Caraïbische Letterendag, waarin ditmaal het thema ‘film’ centraal zal staan. Middels column, gesprek en fragmenten wordt een beeld geschetst van de cinema uit de Caraïben en wordt er in het bijzonder ingegaan op de rol van het schrijversportret.

Ray Mangouta

Foto © Rey Mangouta

Sherman de Jesus (o.a. De Indiaan Baarde Een Neger), Ida Does (o.a. Poetry is an Island) en Cindy Kerseborn (o.a. Frank Martinus Arion: Yu di Kòrsou) nemen deel een gesprek daarover en laten hun werk zien. Filmrecensent van De Groene Amsterdammer Gawie Keyser neemt in een column de Caraïbische film onder de loep.

Literatuurfestival Read my World presenteert meer dan 100 schrijvers uit binnen- en buitenland. 5 dagen vol poëtische Caraïbische vergezichten en literaire panorama’s van de Lage Landen. Jörgen Raymann beklimt het podium samen met Brainpower, Denise Jannah leest voor uit De koningin van Paramaribo van Clark Accord en meer dan 30 dichters dragen voor tijdens de Dichtersmarathon. Kortom: hét internationale literatuurfestival van Amsterdam goes Caribbean.

Kettly Mars. Photo - Maarten van Haaff

Kettly Mars. Foto © Maarten van Haaff

Officiële opening: 12 september

De drie gastcuratoren van het festival, bevlogen schrijver en dichter Ruel Johnson (Guyana), feministische romancier Kettly Mars (Haïti) en kritische theatermaker en columnist Sharda Ganga (Suriname) selecteerden de vernieuwende literaire stemmen van hun regio. Maak kennis met het huidige literaire toptalent van de Caraïben. Kettly Mars selecteerde de Haïtiaanse schrijvers Emmelie Prophète, Évelyne Trouillot en Jean-Euphèle Milcé. Sharda Ganga introduceert toneelschrijver Davlin Thomas uit Trinidad & Tobago, dichter Kendel Hippolyte uit Saint Lucia en dub-poet Sheldon Shepherd uit Jamaica. Johnson, ten slotte, neemt de succesvolle jonge debutant Vladimir Lucien uit Saint Lucia, journalist Sara Bharrat uit Guyana en romancier Shakirah Bourne en spoken word-artiest Adrian Green uit Barbados met zich mee. Allemaal stellen ze zich voor tijdens de openingsrevue en zijn ze gedurende het festivalweekend overal te horen en te zien. Ook de succesvolle jonge rapper Typhoon en de legendarische dub-poet Linton Kwesi Johnson zijn erbij en laten zich van hun meest poëtische kant zien.

Al voor de officiële opening, op 10 en 11 september, zijn er speciale Read my World-avonden bij te wonen in het Bijlmerparktheater en Podium Mozïek. De SLAA organiseert daar speciale afleveringen van respectievelijk Bijlmer Boekt! en West Words.

 

emmelie prophete

Emmelie Prophète

Nieuwsgierig naar meer?

Op zaterdag treedt Linton Kwesi Johnson op in het sfeervolle Tuinhuis (‘Altijd een bassline op de achtergrond’, 18:00). Ook op zaterdag: de crème de la crème van de Nederlandse dichterswereld op het podium van de Dichtersmarathon. Tweeënhalf uur ononderbroken dichtersgenoegen (Tuinzaal, 19:00). Ontdek ‘Een ander Haïti’ (za 13, Tuinzaal, 16:00),
warm je aan de Literaire Vuurpotpourri (za 13, Tuin, 22:00) of praat mee over kleur in kinderboeken tijdens ‘Brave New World’ (zo 14 sep, Tuinzaal, 17:00).

logo_big

 

Read my World

10 september:
Bijlmer Boekt!
Bijlmer Parktheater
Aanvang 20:00

11 september:
West Words!
Podium Mozaïek
Aanvang 20:30

12, 13 en 14 september:
Read my World Festival
Tolhuistuin Amsterdam
Vrijdag aanvang 20:00
Zaterdag 13:00 tot 01:00
Zondag 16:00 tot 23:00

 

Lynton Kwesi Johnson

Linton Kwesi Johnson

Meer details? Bekijk hier  het volledige programma en koop hier  je kaartjes.

NB: Er zijn geen aparte kaarten te koop voor de Caraïbische Letterendag: avondkaarten (15 euro of 12,50 met korting) geven toegang tot alle programma’s van het festival op zaterdag vanaf 19:00.

Volg Read my World ook op twitter  en Facebook  en via de website

Website van de Werkgroep Caraïbische Letteren

LogoWerkgroepCaraibischeLetteren

1 comment to “Caraïbische Letterendag op 13 september 2014 over film en literatuur”

  • I told my kids we’d play after I found what I needde. Damnit.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter