blog | werkgroep caraïbische letteren

Caraïbische Letterendag OBA Junior op 1 oktober 2017

Trek je stoute schoenen aan en trippel met ons mee!

Op zondag 1 oktober vindt in de OBA voor het eerst de Caraïbische Letterendag OBA Junior plaats. Maar liefst tien jeugdboekenschrijvers komen daarvoor over uit het Caraïbisch gebied! In totaal doen 23 kinder- en jeugdboekenschrijvers mee aan deze zinderende dag. Met als grote verrassing de Surinaamse successchrijfster Cynthia McLeod die het festival zal afsluiten.
De organisatie is in handen van de Werkgroep Caraïbische Letteren en de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) die samen een spannend en interactief programma hebben gemaakt voor de jeugd van 6 tot 13 jaar.

 

Diana Lebacs tijdens de Literaire TRippelzone 2008 op Curaçao. Foto © Onno de Jong

Opening
De Caraïbische Letterendag OBA Junior wordt op zondag 1 oktober om 11.30 uur feestelijk geopend op het Anansi podium in de Centrale Hal van de OBA, met een bijzonder indianenritueel uitgevoerd door de vertelkunstenaars Guillame Pool en Dorothy Blokland. Kinderboekenambassadeurs Hans en Monique Hagen houden aansluitend een woordje.

 

Vertelkunstenaar Guillaume Pool.

Programma-onderdelen Caraïbische Letterendag OBA Junior 2017
Het hart van de Caraïbische Letterendag OBA Junior wordt gevormd door de Literaire Trippelzone.
Acht Caraïbische kinderboekenschrijvers staan verspreid op de Jeugdafdeling van de Centrale Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) opgesteld en houden korte interactieve mini-voorstellingen. De kinderen komen – zonder ouders – in kleine groepjes bij elke auteur langs en worden onderdeel van de voorstelling: ze krijgen een beleving en worden heen en weer geslingerd tussen het verleden, het heden en de toekomst. In het verleden staat Hilli Arduin die als de slaafgemaakte jongen Aboikoni vlucht van de plantage… Roland Ròi Colastica speelt een opa die met geesten praat in een schelp en zich zorgen maakt over zijn kleinzoon die slechte vrienden heeft. Liliana Erasmus is de mysterieuze Ma Yaya die krachtige talismannen maakt, spreuken prevelt en prachtige verhalen vertelt. Indra Hu beeldt een komisch gedicht uit over een oma en een kakkerlak die van een taart snoept. Jackie Bernabela gaat als een chuchubi (spotlijster) op bezoek bij een duif, een roodborstje, een kolibri en een pauw. Loekie Morales zwemt als zeemeermin in het water en wil de zee beschermen. Diana Lebacs bevindt zich in de toekomst waar een meteoriet een hele klas vol kinderen heeft weggeblazen. Curt Fortin is een hoofdagent die in een sf-achtige omgeving onder tijdsdruk een code van een hacker moet zien te kraken.

 

Hilli Arduin.

Daarnaast zijn er vier workshops om uit te kiezen. Er is een familieworkshop swingende muziek in de Theaterzaal waarbij kinderen EN hun ouders worden uitgenodigd om samen een feestje te bouwen. Het duo Bengalou verzorgt de workshop en neemt daarvoor de volgende instrumenten mee: 20 djembé’s, 8 doundouns (bastrommels met stokken), een balafoon (houten xylofoon), 10 trommels en 20 gevlochten shakers. De kinderen en hun ouders mogen de instrumenten bespelen en leren enkele eenvoudige Afrikaanse, Surinaamse en Caraïbische liedjes.

 

Bengalou workshop

 

De workshop Afro-house dance op het podium in de Theaterzaal is alleen voor kinderen. Afro House is één van de meest populaire dansstijlen van nu. De muziek is ontstaan in Afrika waar verschillende dj’s een mix maakten van House muziek en Afrikaanse drums en teksten. De dans volgde daar snel op, gebaseerd op de traditionele Afrikaanse dans, breakdance en house. Afro House is een energieke en krachtige dansstijl waar kinderen veel plezier aan beleven. De workshop wordt gegeven door de bruisende danseres Precious Alvares. Een dansworkshop van Precious is onvergetelijk en smaakt naar meer.

 

Precious Alvares

In de Caraïbische tekenworkshop met illustrator gaan kinderen een mooie tekening maken van Caraïbische (ei)landen en hun bewoners: kleurrijke dieren en/of mensen zullen verschijnen op het papier. Kinderen gaan aan de slag met ecoline en kleurpotloden. De professionele illustrator Mylo Freeman geeft de kinderen tips en leert ze trucs om de beelden tot leven te wekken op papier. Mylo Freeman is o.a. bekend van haar succesvolle prentenboeken over prinses Arabella. (N.B. bij deze workshop kunnen kleren vies worden.)

 


De workshop geluks-amulet maken van klei is voor creatieve kinderen. De eerste bewoners van de Cariben waren indianen. Zij droegen geluks-amuletten. Kinderen gaan in deze workshop zelf een geluks-amulet maken van klei. Ze kunnen hun inspiratie voor het amulet halen uit de Caraïbische rotstekeningen die indianen hebben gemaakt op de eilanden. Vormen van deze rotstekeningen kunnen in de klei gedrukt worden. Kinderen mogen hun amulet ook versieren met schelpen, veren en steentjes. (N.B. bij deze workshop kunnen kleren vies worden.)

 

Geluksamulet. Foto © Charlotte Doornhein

Tevens wordt er door bijzonder hoogleraar Caraïbische Letteren Michiel van Kempen en boekenkenner Carl Haarnack een lezing verzorgd voor de ouders (aanvang 12.15 uur). Er wordt ingegaan op de thema’s perspectief wit-zwart en/of de Caraïbische kinderliteratuur door de eeuwen heen. Voor dit programma-onderdeel kan – gratis – apart gereserveerd worden, klik hier.

In de centrale hal van de OBA zal een Caraïbische Boekenstraat zijn met boekenstands van diverse uitgevers en boekhandels gericht op Caraïbische kinder- en jeugdboeken. Natuurlijk worden er in de boekenstraat boeken gesigneerd door kinderboekenschrijvers! Kinderen zullen in de Meet & Greet overzeese en in Nederland woonachtige Caraïbische kinderboekenschrijvers ontmoeten en ook Nederlandse kinderboekenschrijvers die de Cariben een warm hart toedragen en erover hebben geschreven. Kinderen mogen alle auteurs het hemd van het lijf vragen, met ze op de foto gaan, boeken kopen & handtekeningen en persoonlijke boodschappen in hun boeken laten zetten.

 

Anansi de Spin kan uiteraard niet ontbreken tijdens deze feestelijke Caraïbische Letterendag. Bij binnenkomst in de Centrale Hal is er een podium waar diverse korte Anansi verhalen worden verteld door verhalenverteller en actrice Dorothy Blokland. Aan de inwendige mens is ook gedacht: er is in de hal een kraampje waar Caraïbische hapjes gekocht kunnen worden.

 

Dorothy Blokland. Foto courtesy van Dorothy Blokland

 

Knallende afsluiting
Om 16.00 uur is er een knallende afsluiting in de Meet & Greet van de Boekenstraat. Cynthia McLeod – o.a. bekend van Hoe duur was de suiker? – signeert dan haar nieuwe kinderboek No Kwik in Ons Bos. Dit kinderboek heeft Cynthia McLeod in opdracht geschreven bij de tentoonstelling We have a dream die plaats vindt in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.

 

Cynthia Mc Leod. Foto © Karel Donk

Deelnemende auteurs
Diana Lebacs (Curaçao), Roland Ròi Colastica (Curaçao), Jackie Bernabela (Bonaire), Liliana Erasmus (Aruba), Loekie Morales (Sint Maarten), Indra Hu (Suriname), Hilli Arduin (Suriname), Curt Fortin, Guillaume Pool, Hans en Monique Hagen, Joke van Leeuwen, Lydia Rood, Marit Törnqvist, Brian Elstak, Henna Goudzand Nahar, Mariska Hammerstein, Anton van der Kolk, Peter Vervloed, Mylo Freeman, Charlotte Doornhein, Tio Ali (Curaçao) en Cynthia McLeod (Suriname).

 

Auteur Sheila Payne tijdens de Literaire TRippelzone 2008 op Curaçao. Foto © Marloes Voogsgeerd

 

Sponsoren en eerbetoon
De Caraïbische Letterendag OBA Junior is mogelijk gemaakt dankzij de sponsoren Amsterdams Fonds voor de Kunst, Prins Bernhard Cultuurfonds Noord Holland, Nederlands Letterenfonds, Nederlandse Taalunie, Festival Literaire Tippelzone Curaçao, de Werkgroep Caraïbische Letteren en de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Dank ook aan de Black Achievement Month.

 

Miep Diekmann. Foto © Aart G. Broek

De Caraïbische Letterendag OBA Junior wordt ter nagedachtenis opgedragen aan de bekende kinder- en jeugdboekenschrijfster Miep Diekmann (1925-2017). Zij bracht vier jaar van haar jeugd door op Curaçao en zette zich tijdens haar leven met hart en ziel in voor Caraïbische kinderboekenschrijvers! Voor een In Memoriam van Diekmann, klik hier; voor een interview met Diekmann, klik hier.

Adres en kaartverkoop
Datum: zondag 1 oktober 2017
Naam locatie: Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA)
Adres locatie: Oosterdokskade 143
Aanvangstijd: 11.30 uur officiële opening
Eindtijd: 16.30 / 17.00 uur
Duur: Het geheel van de middag bestaat uit het in- en uitlopen van
verschillende workshops en activiteiten voor de jeugd van 6-13 jaar.
Enkele activiteiten zijn ook voor ouders toegankelijk.
Prijs: 2,50 euro per activiteit
Tickets: Vooraf online aanmelden en tickets betalen, via deze link

N.B. Zorg ervoor dat u met uw kinderen 30 minuten voor het begin van de Literaire Trippelzone aanwezig bent en meldt dan uw kinderen meteen aan. Voor de vier workshops geldt dat kinderen zich 15 minuten voor aanvang dienen aan te melden. Vergeet niet uw kaartjes thuis uit te printen en mee te nemen.

Credits
Artistieke leiding Charlotte Doornhein
Zakelijke leiding Anja Steffens
Bestuur Michiel van Kempen
Programmering OBA Junior Kim Blackburn
Productie OBA Gwen Buijs
Regisseur Literaire Trippelzone Rob de Kuiper

Samenwerkingspartners
De Caraïbische Letterendag OBA Junior is een samenwerking van de Werkgroep Caraïbische Letteren, OBA Junior en de Black Achievement Month.

Meer informatie via deze website en via www.oba.nl

5 Trackbacks/Pings

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter