blog | werkgroep caraïbische letteren

Caraïbische Letterendag: Albert Helman, rebel en pionier

Caraïbische Letterendag Amsterdam, 17 september 2016

De Surinaamse schrijver Albert Helman (1903-1996, pseudoniem van Lou Lichtveld) staat centraal op de zevende Letterendag van de Werkgroep Caraïbische Letteren. Die vindt plaats op zaterdagavond 17 september in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Verschillende artiesten werken mee aan de avond, onder meer Kenny B en Manoushka Zeegelaar Breeveld, terwijl werk van Helman zelf wordt uitgevoerd door pianist Hessel bij de Leij en alt-mezzosopraan Charlotte Stoppelenburg.

Albert Helman Foto Rudhi Relyveld

Albert Helman. Foto Rudhi Relyveld

Veelzijdigheid
Helman was de eerste migrant-schrijver uit het Caraïbisch gebied. Een multitalented kosmopoliet die onder meer actief was als componist, journalist, taalkundige en minister. Hij debuteerde als auteur in 1926 met Zuid-Zuid-West, een roman over Suriname en de verwaarlozing en uitbuiting ervan door de Nederlandse kolonisator. Tientallen romans, dichtbundels en composities zouden volgen. In zijn lange leven ging hij om met de groten van de twintigste eeuw: Joris Ivens, George Orwell, Bela Bartók, Frida Kahlo.

Helman toen en nu
De Letterendag is opgebouwd rond vier facetten van Helman’s veelzijdige persoon; de musicus, de eerste migrant-schrijver, de avantgardist en de kosmopoliet. Via woord, muziek en beeld wordt zijn nalatenschap tot leven gebracht en tegelijkertijd gespiegeld aan het heden; hoe inspireert hij nog altijd de jongste generatie schrijvers en kunstenaars?

Biografie
Hoogtepunt van de avond is de presentatie van het boek Rusteloos en overal, een biografie van Albert Helman waar Michiel van Kempen tien jaar aan werkte: “In dat lange leven van Helman kom je zowat alles tegen wat er echt toe deed in de twintigste eeuw. Dat is werkelijk ongelooflijk.”

 

Programma
Diverse artiesten, kunstenaars, schrijvers en bekenden van Helman leveren een bijdrage aan het programma, onder wie Felix Burleson, Shrinivási, Thea Doelwijt, Tessa Leuwsha, Rihana Jamaludin, Pim de la Parra, Jerry Dewnarain, Ruth San A Jong, Jef Hofmeister, Anne Visee en Walther Muringen. De band New Motion onder leiding van Helmans kleinzoon Flip van Vliet sluit de avond muzikaal af met een mix van pop, rock, soul, disco en latin (Arno Smit & Manoushka Zeegelaar Breeveld – zang, PP Everts – toetsen, Jeffrey Rademaker – gitaar, Ruud Saelman – drums, Flip van Vliet – basgitaar).

De presentatie van de Letterendag is in handen van Ivette Forster en Maarten van Hinte.

Klik hier voor het volledige programma.

 

Datum, aanvangstijd en locatie

Zaterdag 17 september, aanvang 19.00 uur precies, einde ca. 22.00-22.15 uur.
Locatie: OBA-Theater, 7e Verdieping van de Centrale Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) aan de Oosterdokskade 143 (5 min. vanaf Amsterdam CS).

Uitverkocht * Uitverkocht * Uitverkocht * Uitverkocht * Uitverkocht * Uitverkocht
Tickets
Tickets kunnen uitsluitend gereserveerd worden door € 12,50 over te maken op bankrekeningnummer NL 26 INGB 000 302 7698 t.n.v. Werkgroep Caraibische Letteren, Amsterdam, onder duidelijke vermelding van naam, adres en emailadres. U ontvangt GEEN betalingsbevestiging. Uw kaarten liggen klaar op de avond van de lustrumviering bij de entree.

Elke bezoekers krijgt gratis een boek van Albert Helman (courtesy van uitgeverij In de Knipscheer).

De avond wordt mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst, het Prins Bernhard Fonds Noord-Holland, de OBA en uitgeverij In de Knipscheer.maatschappij-der-nederlandse-letterkunde-viert-250ste-verjaardag

 

afk_logo_roodPrins-Bernhard-Cultuurfonds_RGB_logo-800x846px

 

oba_logo_kort_hor_wit-op-rood_rgblogo_CL2

2 comments to “Caraïbische Letterendag: Albert Helman, rebel en pionier”

 • Heel jammer dat er geen enkele lichtveld is benaderd om deel te nemen aan de uitvoering, terwijl er familieleden van Albert Helmen actief zijn in de kunst en cultuur. Bijvoorbeeld zoon van Noni lichtveld zoon van Frans Lichtveld dochter van Willie lichtveld en dochter van Bert Lichtveld allen zijn muzikaal bezig. Jammer dat jullie weinig moeite hebben gedaan dit te onderzoeken. Maar ach de Caraïbische letteren opereren alleen maar in Amsterdam. Maar Nederland kent meer steden waar mensen wonen.

  Yvonne Lichtveld

  • Geachte mevrouw,
   Dank voor uw reactie. Het programma is totstandgekomen in nauwe samenwerking met de familie en in het bijzonder met de oudste dochter van Helman, Cecilia van Vliet-Lichtveld. De groep van de kleinzoon van Albert Helman/Lou Lichtveld sluit de avond af. Wat de klassieke muziek van Lou Lichtveld betreft: wij hebben naspeuringen gedaan, maar hebben geen sporen gevonden van enige uitvoering van de werken van Lou Lichtveld door een van degenen die u noemt (wat niet betekent dat dit nooit gebeurd zal zijn). Voortgaand op de sporen die we wel vonden, zijn wij terechtgekomen bij de uitstekende musici van deze avond. Niettemin: had ons iemand op de andere musici geattendeerd (de presentatie is al een half jaar geleden aangekondigd), dan hadden wij die met plezier om medewerking verzocht.
   De keuze voor Amsterdam ligt voor deze avond nogal voor de hand: het is de stad waar Lou Lichtveld zijn laatste jaren doorbracht, waar hij overleden is en waar zijn oudste dochter en zoon woonden.
   De Caraibische Letteren heeft een trouw publiek en een organisatorisch goed kader in Amsterdam (niet onbelangrijk bij een tijd- en energie rovend evenement als het onderhavige), maar wij hebben ook activiteiten buiten Amsterdam georganiseerd en zullen dat ook blijven doen: het komend voorjaar werken wij mee aan een Caraïbische week in… Steenwijk.
   Met vriendelijke groet,
   namens de Werkgroep
   Michiel van Kempen

1 Trackback/Ping

Your comment please...

 • RSS
 • Facebook
 • Twitter