blog | werkgroep caraïbische letteren

Caraïbisch filmprogramma in Den Haag

door Ida Does

Caribische verhalen zijn het waard om gehoord en gezien te worden! Dat was mijn motivatie bij het benaderen van het Filmhuis Den Haag en de organisatoren van het Winternachtenfestival om een Caribische Filmprogrammering tot stand te brengen.

Met succes, bijgaand vindt u een overzicht van de geselecteerde Caribische films die op zaterdag 22 Januari en zondag 23 Januari in het Filmhuis gedraaid zullen worden. Twee regisseurs zijn te gast voor een vraag- en antwoordsessie met het publiek. Uit Nederland: Alexandra Jansse (Het nieuwe gezicht van Willemstad) en uit Trinidad Dalton Narine met zijn film Masman (still uit de film rechts). Noraly Beyer, zelf een fervente Trinidad-Carnavalsvierder zal het gesprek met Narine leiden, terwijl ondergetekende op de zaterdagavond optreedt als uw gastvrouw. U vindt het ook terug op de website van het festival: http://www.winternachten.nl/ Stuk voor stuk zijn de films echt de moeite waard en zult u ze niet ergens anders kunnen zien. Kaartjes kunt u online bestellen via bovengenoemde site. Let wel: op de zaterdagavond staan de films als onderdeel van het festival geprogrammeerd en geldt: wie het eerst komt…Het is een cliché, maar toch van toepassing: grijpt nu uw kans. De Caribische Filmindustrie is nog jong en volop in ontwikkeling, maar dynamisch en verrassend. Filmfestivals in b.v. Amerika, Canada, Trinidad &Tobago, die volledig gewijd zijn aan Caribische films, zijn groeiend.

Zaterdag 22 januari 20:00 uur -21:00 uur Su solo i playanan/Zijn zon en stranden
Regie: Sharelly Emanuelson/
Curaçao/Nederland 2010/ 50’ /Nederlands en Papiamentu met Nederlandse ondertiteling
Curaçao is een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. In deze documentaire portretteert filmmaakster Emanuelson (Curaçao) de diversiteit van de verschillende stranden op het eiland. Elke beach trekt weer een ander publiek, van pensionada tot lokale vissers ; allen hebben ze een eigen visie en verwoorden ze hun hoop en zorgen over de recente ontwikkelingen op Curaçao.

Zaterdag 22 januari: 21:00 uur-22:30 uur Het nieuwe gezicht van Willemstad daarna gesprek met regisseur. Regie: Alexandra Jansse.
Curaçao/Nederland 2010/ 80 ‘ /Nederlands en Papiamentu met Engelse ondertiteling. De documentaire is een hommage aan de hoofdstad van Curacao.:Willemstad. Een ode aan de multiculturele samenleving en haar unieke architectuur. Ontmoet zowel de mensen die de stad restaureren en haar historische uitleg bewaren, als hen die de stad haar moderne uiterlijk geven. De documentaire bevat interessant archiefmateriaal en actuele filmopnames van onbekende steegjes uit Willemstad , waarbij bewoners een eigen visie over de veranderende sociale samenstelling in hun stad geven. De komst van veel Nederlanders naar het eiland, speelt daarbij een belangrijke rol.

Zaterdag 22 januari: 23:05-23:25:00 De legende van Buchi Fil
Regie: German Gruber/ Nederland 2008/20’/ Papiamentu met Nederlandse ondertiteling. Korte speelfilm.
Elke ochtend doen de slaven hun hoed af voor Bomba als ze naar het werk lopen, alle slaven behalve Buchi. Hij loopt altijd met zijn kin omhoog rechtstreeks naar zijn werk. Bomba, de man verantwoordelijk voor het goede werk van de slaven, heeft het al een tijdje gemikt op de brutale slaaf. Maar Buchi is te sterk, een intimiderend figuur en voor de baas veel geld waard. Ooit zal hij hem terugpakken voor zo veel beledigingen. Buchi heeft niets te verliezen, tot hij de slavin Moza Nena ontmoet. De Legende van Buchi Fil is een fictief verhaal over de strijd van een man voor onafhankelijkheid en eigenwaarde, gebaseerd op het gedicht ‘Balada di Buchi Fil’ van Pierre Lauffer.
Award: Best Short Film, Trinidad&Tobago FilmFestival 2010.

Zondag 23 januari 13:00 uur-14:35 uur Boys of summer
Regie: Keith Aumond/ Curaçao- USA 2009 /93’/Engels/Papiamentu
De documentaire volgt het jeugdig team honkballers op Curaçao dat zich opmaakt voor de realisatie van hun droom: wereldkampioen worden. Met de stranden van het eiland en de straten van Willemstad als achtergrond leren we de spelers en hun eigen(aardig)heden kennen. Boys of summer bestudeert de fameuze sport honkbal vanuit een uniek perspectief, het laat kinderen zien, die zowel het voorrecht als de last dragen om de trots van de natie te zijn. We reizen uiteindelijk mee naar Williamsport, Pennsylvania, waar de spanning hoog oploopt.
Officiele selectie New Orleans Film Festival 2010

Zondag 23 januari 15:00-16.20 uur Carmen and Geoffrey
Regie: Linda Atkinson and Nick Doob /USA / 80’/English
Deze intieme documentaire volgt de carrière van twee uitzonderlijke persoonlijkheden: Carmen de Lavallade en haar echtgenoot Geoffrey Holder. Samen delen zij, behalve een huwelijk, ook een indrukwekkende danscarrière. Holder (uit Trinidad) en Lavallade (New Orleans) zijn in vijftig jaar uitgegroeid tot dansiconen in New York. De documentaire bevat schitterend archiefmateriaal, o.a. een ode aan Billie Holiday uitgevoerd door Carmen Lavallade. In Carmen & Geoffrey reflecteert de hoofdrolspeler Geoffrey regelmatig over zijn afkomst, zwart zijn en kansen.
Awards: 20e Berlin Black International Cinema Film Festival (Best Film- Fine Arts discipline), Trinidad&Tobago FilmFestival 2009.

Zondag 23 januari 17:00-18.00 uur Masman
Regie: Dalton Narine / Trinidad/USA 2009/ 56′ English (aanwezig in het Filmhuis voor Q&A met het publiek; gastvrouw: Noraly Beyer)
De documentaire onderzoekt het leven en het werk van de wereldberoemde Carnavalsartiest Peter Minshall, en geeft tegelijkertijd een unieke inkijk in het Caribische Carnavalgevoel. Minshall’s werk wordt becommentarieerd en getoond. De karakteristieke bewegende sculpturen in de carnavalvierende massa’s in Port of Spain (Trinidad).
Awards: Beste documentaire : New York Film Festival, Chagrin Falls International Documentary Film festival, Trinidad&Tobago Filmfestival 2009

Zondag 23 januari 19:30-21:00 uur Rain
Speelfilm (debuutfilm). Regie: Maria Govan/Bahamas/2008/93’/ English
wanneer de grootmoeder van tiener Rain overlijdt, verandert haar beschermd leventje op het afgelegen Ragged Island (72 bewoners) in de Bahama’s. Ze verlaat het huis waar ze met grootmoeder woonde op zoek naar haar moeder in de hoofdstad Nassau. Daar wacht haar een nieuw leven vol desillussies en gevaren, als blijkt dat moeder een drugsverslaafde prostituee is. Rain besluit haar hardloop talent in te zetten voor een beter toekomstperspectief.
Awards: Publieksprijs Bahamas International Film Festival 2008/Best New Directors First Film : Pan African Film Festival 2009, Creteil International Women’s Film Festival Frankrijk 2009, Publieksprijs: Parijs Lesbian Feminist Film festival 2009/Publieksprijs: Gay and Lesbian Film Festival Toulouse2010

Ida Does Productions
Tel. +31(0)703938786
Tel. +31 (0)611256696

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter