blog | werkgroep caraïbische letteren

Caleidoscopie van de Surinaamse geschiedenis

door Stephen Fokké

Soms krijg je een boek in handen dat je niet meer weglegt. En dat gebeurt met Oog in oog met Paramaribo. Verhalen over het herinneringserfgoed. In 111 vaak vergeten geschiedenissen neemt Eric Kastelein je mee terug in de tijd, aan de hand van oude krantenberichten en zeldzaam archiefmateriaal.

Hij reconstrueert met oog voor detail de historie van bijzondere mensen en gebeurtenissen die de afgelopen 250 jaar een gedenkteken hebben gekregen in de stad. Het Statenmonument van 1966 in verband met 100 jaar Surinaams Parlement 1863-1963. De melaatseninrichting Majella opent in 1895 aan de Gravenstraat de deuren. De grote stadsbrand van 1832 verwoest meer dan zestig huizen en gebouwen. De ‘brandstichters’ Cojo, Mentor en Present worden op de Heiligenweg 11 geëxecuteerd op de brandstapel. En dan nog 108 andere verhalen. Het fraai uitgegeven boek (mei 2020) geeft een caleidoscopisch beeld van de Surinaamse geschiedenis, zoals nog nooit eerder gezien. Een waardevol en belangrijk naslagwerk waar de Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES) een belangrijke bijdrage aan heeft geleverd, van idee tot en met realisatie. Een aanrader voor hen die geïnteresseerd zijn in het herinneringserfgoed van Paramaribo als onderdeel van het historisch stedelijk landschap van Paramaribo. Maar zeker ook voor het onderwijs.

Oog in oog met Paramaribo. Verhalen over het herinneringserfgoed, Eric Kastelein, 2020. LM Publishers. Gebonden, 328 blz, ill., meerdere registers, noten, bronnen.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter