blog | werkgroep caraïbische letteren

Buste van Johan Maurits verbannen naar het depot: slavernijdebat gaf de doorslag

door Sander van Walsum

Tot september stond in de ontvangsthal van het naar hem genoemde Mauritshuis een borstbeeld van Johan Maurits. Nu is het verbannen naar het depot. Wat zit daarachter?

Het kunststoffen borstbeeld van Johan Maurits van Nassau. Foto Beko/Wikimedia

Al een maand of vier staat de buste van Johan Maurits van Nassau-Siegen – van 1637 tot 1644 gouverneur van de Hollandse kolonie in Brazilië – niet meer in de ontvangsthal van het naar hem vernoemde Mauritshuis. Tamelijk onverhoeds en in stilte werd het overgebracht naar het depot. ‘Niemand heeft er bij mijn weten opmerkingen over gemaakt’, zegt hoofd marketing Koen Brakenhoff, staand op de plek waar de Oranjetelg tot september 2017 de bezoekers begroette.

Tot nu toe. Vorige week stelde kunsthistoricus en conservator Imara Limon in de Volkskrant goedkeurend vast dat het borstbeeld was verwijderd als verlaat blijk van afkeuring van het veronderstelde aandeel van Johan Maurits in de slavenhandel. Vervolgens wijdde NRC Handelsblad er een stukje aan, en verklaarde het Mauritshuis alsnog dat de ‘verplaatsing’ van de buste voortvloeide uit ‘de groeiende maatschappelijke discussie over hoe we in Nederland (en in musea) omgaan met het slavernijverleden’.

Lees hier verder op de website van de Volkskrant, 17 januari 2018.

Zie ook de Telegraaf, 17 januari 2018; Elsevier, 17 januari 2018.

Voor kritische kanttekeningen bij het identiteitsdenken, lees Piet Emmer, Het zwart-witdenken voorbij (Amsterdam, 2017) en Aart G. Broek, Schaamrood (Haarlem, 2017)

 

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter