blog | werkgroep caraïbische letteren

Bunny Wailer ontevreden over Marley-documentaire: ‘Als rasta voelde ik me miskend’

Kingston – Reggae-icoon Bunny Wailer, het enige overlevende lid van de reggaegroep The Wailers, is niet blij met de nieuwe Bob Marley documentaire van filmmaker Kevin McDonald. Bunny Wailer vindt dat een belangrijk aspect van het leven van de overledenreggaelegendeis weggelaten uit de film: rastafarigeloof. Volgens Wailer, werd Bobs muziek sterk beïnvloed door het bezoek van de Ethiopische keizer Haile Selassie in 1966 aan Jamaica.

Bob Marley, die tot superster steeg in de jaren 1970, verspreidde het woord van rastafari in zijn muziek, een belangrijk aspect van zijn leven dat volgens Bunny Wailer beter belicht had moeten worden. “Rastafari was wat Robert Marley zong over zijn hele leven. rastamuziek is de erfenis die hij voor ons heeft achtergelaten. In de film, heb ik niet de nadruk op rasta gezien – ons geloof, Zijne Keizerlijke Majesteit Haile Selassie en wat de invloed daarvan was op de man Robert Marley”, stelt hij.

Bunny Wailer is ook boos over het gebruik van de rastafarikleuren, rood, groen en goud, bij de rode loper op de Jamaicaanse première van de film. “Als rasta, voel ik me niet gerespecteerd. Ik was niet comfortabel met het feit dat ze rastakleuren op de grond hadden. Het breekt me af en ik besloot niet meer naar het evenement te gaan. Het is allemaal erg lastig en vervelend dat dit alles plaatsvond. Hoe gaan ze dit oplossen?”
[uit de Ware Tijd, 8-5-2012]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter