blog | werkgroep caraïbische letteren

Bundel met 13 verhalen in Sarnámi verschenen

Apan-apan dhaplá apan-apan awáj

Deze bundel met verhalen van 13 verschillende auteurs is uniek. Het is voor het eerst dat er een boek in het Sarnámi is verschenen waaraan 13 schrijvers hun bijdrage hebben geleverd. Het gaat om schrijvers die eerder betrokken zijn geweest bij de emancipatie van het Sarnámi en om schrijvers die überhaupt voor het eerst een literair verhaal publiceren.

Het Sarnámi is de moedertaal van de meeste Surinaamse Hindustanen in Suriname en Nederland. De taal is ontstaan uit brontalen uit India, zoals Bhojpuri, Hindi/Urdu en Awadhi en die zich later op Surinaamse bodem qua vocabulaire heeft laten beïnvloeden door het Nederlands, het Sranantongo en het Engels. Vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw wordt hard gewerkt aan de emancipatie van deze taal. Het resultaat is een algemene aanvaarding van deze taal als een volwaardige Surinaamse taal, de vaststelling van een officiële spelling, publicaties van grammaticaboeken, leerboeken en woordenlijsten, en vooral van aardig wat literaire werken zoals gedichten en novelles. En nu wordt deze taal verrijkt met de publicatie van deze unieke verhalenbundel.

De verhalen behandelen uiteenlopende thema’s. Vaak zijn het herinneringen van het leven van vroeger, de eigen belevenissen, het verhaal van de Hindustaanse immigratie en verhalen die het eenvoudige leven beschrijven. Alle schrijvers zijn steunpilaren van het Sarnámi, sommigen zelfs van het eerste uur, en hebben thans gemeend om gezamenlijk in een bundel te laten zien dat deze derde taal van Suriname en de zesde taal in Nederland bijzonder geschikt is om mooie verhalen in te schrijven. Het boek is zeer de moeite van het lezen waard!

De verhalen zijn geschreven door Krishna Autar, Kries Bajnath, Rabin Baldewsingh, Suruj Biere, Gharietje Choenni, Chitra Gajadin, Lal Goerdayal, Bris Mahabier, Moti Marhé, Raj Mohan, Jit Narain, Irene Ramautar en Surrendra Santokhi.

apan-apan dhaplá apan-apan awáj
ISBN 987-90-71995-22-5
196 pagina’s
Uitgeverij Surinen, Den Haag
Prijs in Nederland: €. 17,50 (excl. verzendkosten)

In Nederland is het boek verkrijgbaar via elk erkende boekhandel of kan worden besteld via het e-mailadres: uitgeverijsurinen@gmail.com

“Deze verhalenbundel is voor de Sarnámi literatuur van onschatbare waarde. Het was bijzonder om deze bundel te mogen uitgeven. In 13 verschillende verhalen wordt de lezer op een uitdagende manier naar allerlei situaties getrokken: van de algemene Hindustaanse geschiedenis naar de maatschappelijke ontwikkelingen, van persoonlijke emoties tot de harde werkelijkheid van het dagelijks leven en van verlangen naar verlies. Een must-read; een boek om te koesteren!”

-De Uitgever-

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter