blog | werkgroep caraïbische letteren
8
 

Brunswijk, Koning der rovers, schoften en drugshandelaren

door Sranan Peyri

Een video-oproep van Brunswijk om zijn kroning tot koning mee te maken in Moengo Tapu gaf het idee dat het hier niet om fake-nieuws ging. Een paar(omgekochte ?) Afrikanen leggen in een bijgevoegd bericht uit dat Ronnie Brunswijk Koning wordt van Afro-Surinaamse heritage. Omdat die kroning de bestaande scheiding zou helen tussen de Afro-Surinamers uit stad en bosland, stellen ze verder.

Sranan Peyri heeft zelden grotere onzin gehoord en we gaan geen enkele door Interpol gezochte misdadiger, Zijne Koninklijke Hoogheid noemen, zoals ook in het bericht staat. Het enige waarin Brunswijk zich koning heeft getoond is in roven, verregaande schofterig gedrag, goud en drugshandel.

En wie heeft ooit gehoord van een koning die niet kan reizen? Waarschijnlijk redeneert men: Suriname had 10 jaar lang Desi Bouterse als president die niet kon reizen vanwege internationaal opsporingsbevel inzake cocaïnehandel, nu is de vicepresident in dat schuitje, dus een koningstitel voor die laatste kan er ook bij.


Roverheid

De verkiezingen die daarop volgde ging hij in de politiek, met veel beloften dat hij het leven van de boslandbewoners beter zou maken…wat hij niet deed. Hij kreeg onder regering Venetiaan veel goudconcessies en werd zo rijk dat hij met geld begon te strooien, letterlijk, en voor de camera’s ook weleens grotere bedragen gaf aan mensen in nood. Hij heeft ook weleens auto’s weggegeven, wat tot nu toe gebeurt.
Zodra Brunswijk ziet dat er ergens veel goud wordt gevonden, dan laat hij de plaats door ex- Jungle Commando’s bezetten en beweert dat het zijn concessie is. Brunswijk heeft al tientallen jaren tot in het natuurreservaat Bronsberg goud gewonnen. Daarnaast heeft hij vermoedelijk nooit belasting betaald over zijn grote goudinkomsten. Tussendoor haalde Brunswijk nog een Bachelor- en een Mastertitel, waarbij van beide beweerd wordt dat hij ze gekocht heeft.

Kroon
Brunswijk, voorzitter van de ABOP, noemde zich al koning van Marowijne op zijn propagandaposters, maar het was niet genoeg. En Abops ondervoorzitter, bekend als Bordo, had ook al een gouden kroon voor zichzelf laten maken, na de verkiezing van 2020 ging hij er vaak mee op de foto.

Bordo, die zich Money Hound noemt, maar feitelijk Joel Martinus heet, heeft nu een opsporingsbevel tegen zich lopen omdat hij een drugsvliegtuig heeft laten begraven met een graafmachine, waarna die operator van die graafmachine ook werd vermoord. Wegens drugshandel werd Bordo al jaren geleden veroordeeld in Frankrijk.

Heeft Brunswijk deze kroon genomen en het nog wat verzwaard, zodat hij nu voor koning kan spelen? In ieder geval heeft Brunswijk zelf zijn kroon laten maken, zijn goudmijnbedrijf RoBruns is het grootste in Suriname dus dat kan gewoon. Geen enkel Afrikaans persoon of land zal zo gek zijn om een gouden kroon die honderden duizend U$ dollar kost aan ene Brunswijk te schenken.

Blijkbaar heeft Brunswijk niet genoeg aan de titel excellentie, die hij zelfs niet eens waarmaakt. Volgens zijn persbericht moet hij na de kroning met Koninklijke hoogheid en zijne majesteit worden aangesproken. Geen enkele eerlijke Afro-Surinamer zal dat volgens mij doen en hopelijk zullen de Afro-Surinaamse organisaties van zich laten horen.

Hoax? Prank?
Deze aanstaande belachelijke misstap om zo een crimineel als Brunswijk tot koning te benoemen kwam over als een hoax, een prank= een grote voordegekhouderij.
Als het toch echt gaat gebeuren, die kroning op zaterdag 8 juli, dan wenst de meest wraakzuchtige onder ons dat de bliksem inslaat in die kroon en Brunswijk reduceert tot een hoopje as. De meest lankmoedige onder ons bidt dat hij snel zijn karma ontmoet, of dat Gods molen hem op de juiste tijd vermaalt.

[Tekst overgenomen van culturu.com, vrijdag 7 juli 2023]

[Noot red. CU: Srananpeyri , Surinaamse pijl, is een klein Surinaams journalisten collectief, in 2021 opgericht om een bijdrage te leveren aan de informatievoorziening en achtergronden van het nieuws uit Suriname op de site Culturu.com.]8 comments to “Brunswijk, Koning der rovers, schoften en drugshandelaren”

 • Mocht dit het ‘herstel’ na de komma zijn, dan zie ik graag dat die ‘excuses’ worden ingetrokken.

 • Een eerstgeborene in Nederland wordt vaak door familieleden en vrienden het ‘koninkje’ of ‘koninginnetje’ genoemd, maar hoeft niet binnen- of buitenshuis met Excellentie te worden aangesproken.

 • In plaats van een koele analyse van de motieven van de motieven van de verschillende afrikaanse chiefs/koningin en Brunswijk en de rol van de plaatselijk en centrale surinaamse staat, volstaat sranan peyri met een opgewonden scheldkannonade, die gretig is wordt overgenomen door caraïbisch uitzicht.
  Broek verheft het incident tot het algemene, alle nazaten van slaafgemaakte afrikanen, ook degenen die op de eilanden wonen, aan wie excuses zijn aangeboden rakende en eist in een poging tot sarcasme intrekking van de excuses. Tekenend voor zijn houding ten opzichte van daarvan.

 • U verschuilt zich achter een badinerende reactie op mijn commentaar. Dat is slechts een rookgordijn.

  Hoe weet u zo zeker dat ik de overige berichtgeving op Caraïbisch Uitzicht over de kroning van Brunswijk heb gemist.

  Het gaat mij om het bericht van Sranan Peyri en het commentaar van Broek.

  • Het is duidelijk dat u niet verder leest dan uw neus lang is. U zegt immers zelf dat het bericht van Sranan Peyri “gretig wordt overgenomen door caraïbisch uitzicht”. Hoe weet u op uw beurt zo goed dat dit “gretig” is?, terwijl u bewust verzwijgt dat er ook een geheel ander commentaar op Caraïbisch Uitzicht te vinden is, waarin wel degelijk wordt ingegaan op de positie van koningen/chiefs in Afrika.

 • De scheldkannonade van sranan peyri is caribisch uitzich onwaardig, maar kennelijk is mijn beeld van deze blog veel positiever dan uit deze praktijk blijkt. Gretig, omdat ik dit soort slecht geschrevern negatieve berichten niet eerder heb gezien, op de racistische memes van Broek na.

  U blijft maar verwijzen naar berichten over de kroning van Brunswijk. Naar mijn mening neemt dit niet weg dat u een slecht geschreven stuk, waarin alleen maar wordt gescholden, van een site heeft overgenomen. Daarmee heeft u uw blog aangesloten op het ‘open riool van het internet’.

 • Discussie gesloten – red. CU

Your comment please...

 • RSS
 • Facebook
 • Twitter