blog | werkgroep caraïbische letteren

Bruisende ‘Ladies night’ in theater On Stage

door Diederik Samwel

Vanavond [8 april] gaat de muzikale komedie Onder vrouwen over mannen in première in theater On Stage. Een hilarische voorstelling van drie actrices die alle registers opentrekken.

Op de tonen van ‘Three times a lady’ schuifelt het publiek de zaal binnen. De band, achter op het podium, speelt ingetogen. Even later gaat het tempo omhoog met ‘Ladies night’ en wordt het nog swingender met ‘I’m every woman’. Dan, na een korte introductie van zangeres Helianthe Redan, staan de drie actrices al op het podium. Trots en uitdagend kijken ze de zaal in. Voor wie het nog niet door had: vanavond staat de vrouw centraal.

De dames kondigen een ‘informatieve informatieavond’ aan over vrouwenzaken als incontinentie, pijn tijdens het vrijen en verzakking van de baarmoeder. De zaal, voor driekwart gevuld met vrouwen, schiet meteen in de lach. Mogelijk ook een bevrijdende lach. Het stuk heet immers niet voor niets ‘Onder vrouwen over mannen’ en het publiek weet niet wat het te wachten staat en hoe confronterend de voorstelling wordt.

In de anderhalf uur die volgen blijft het tempo voortdurend hoog en valt er nog veel meer te lachen. De drie vrouwen voeren snedige dialogen waarin ze hun oersaaie seksleven doornemen, intieme verlangens uitspreken en de Surinaamse man op zijn nummer zetten. Nee, de ideale man bestaat niet, en al helemaal niet in Suriname. ‘Dream on baby’. Want wat valt er nou te kiezen? De Javaanse man is strontjaloers, de koelie zoekt zijn vertier in drank en bordeelbezoek, de creool is niet te vertrouwen, de Chinees werkt dag en nacht en die bakraman… Tsss. Mooie praatjes hangen ze op, maar die ketting die ze je cadeau doen blijkt gewoon van bladgoud. Mi taigi yu…

De drie vrouwen op het podium halen alles uit de kast. Ze lonken, draaien met de billen, laten tyuries knallen, drinken Borgoe-cola, gaan los op de dansvloer of geven een zwoele dansshow ten beste. Met evenveel overtuiging kruipen ze in een mannenrol, compleet met keurende blikken, zoetsappige verhaaltjes en vunzige gebaartjes.

De zaal houdt het niet meer en geeft open doekjes. Nadat Marianne Cornet hartverscheurend in tranen uitbarst tijdens het zingen van ‘Stand by me’. Of wanneer Hylkia Lobman als man compleet uit haar dak gaat wanneer zijn vrouw niet eens reageert op zijn bevel om als de bliksem djogo’s en sopi voor hem en zijn mati’s aan te rukken. Ook de derde actrice, Cher Spalburg, oogst bijval op het moment dat ze al haar agressie de vrije loop laat. Zo boos is ze over de Surinaamse man die altijd te laat thuis komt, om de haverklap uitloopt en niet eens een origineel smoesje kan verzinnen.

Een confronterende voorstelling? Naast gelach en gebrul klinken ook instemmende geluiden uit de zaal. “Ja, zo zijn ze, die mannen!”, fluistert een dame. De daverende lach lijkt niet altijd vrij van herkenning over de taferelen die zich op het podium afspelen. En of de Surinaamse man er zo bekaaid vanaf komt? Goed beschouwd gaat de voorstelling net zo goed over de Surinaamse vrouw waarbij de actrices hun best doen om elkaar en ook zichzelf te kijk te zetten.

Tijdens de try out zijn er zeker nog schoonheidsfoutjes. De grootste hindernis lijkt hoe de actrices hun timing aan de uitbundige reacties van de zaal kunnen aanpassen. Maar dat is een luxeprobleem dat vanavond tijdens de première waarschijnlijk al wordt opgelost.

De regie van Onder vrouwen over mannen is in handen van Helen Kamperveen. Het stuk is geschreven door Bodil de la Parra die zelf in de Nederlandse versie speelde en vanaf oktober een geheel nieuwe Surinaamse voorstelling in elkaar zette. De muziek komt voor rekening van de band van Jimmy Westfa (gitaar), Michel van Hetten (keyboard), Jered Eduard (drum) en zang Helianthe Redan. Behalve de première zijn ook de voorstellingen van zaterdag en zondag uitverkocht. Half mei volgen nog vier opvoeringen in theater On Stage.

[uit Starnieuws, 8 april 2011]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter