blog | werkgroep caraïbische letteren

Bronbeek: themazondag over Sumatra

De themazondagen rond Nederlands-Indië en Indonesië op het landgoed Bronbeek worden in 2015-2016 voor het tiende seizoen gepresenteerd. In dit cultureel programma verzorgen sprekers vier themazondagen voor iedereen met historische en culturele belangstelling voor het voormalige Nederlands-Indië en het huidige Indonesië. We openden het tiende seizoen op 22 november 2015 met de drukbezochte jubileumthemadag ‘Het woord is aan u! Tien jaar themazondagen’. Dit maal waren de rollen omgedraaid: de sprekers waren afkomstig uit ons trouwe publiek. Op zondag 17 januari 2016 staat het eiland Sumatra centraal.

De sprekers op deze themazondag zijn: Louis Zweers, Obbe Norbruis, Hasti Tarekat en Ben de Vries.

In hun lezingen hebben ze aandacht voor de openlegging en exploitatie van het Sumatraanse binnenland, zoals dat aan het eind van de negentiende eeuw en begin twintigste eeuw werd gefotografeerd. Evenals voor de ontwerpen van het architectenbureau Hulswit Fermont & Ed. Cuypers en hun opvolgers Fermont-Cuypers die tussen 1928-1958 in Atjeh, Pemantang Siantar, Padang, Palembang en Benkoelen werden verwezenlijkt. Tevens wordt industrieel erfgoed belicht onder andere van de voormalige cementfabriek in Padang en de kolenmijnbouw in Sawahlunto. Ook is er aandacht voor de olie-industrie in relatie tot de dekolonisatie.

Inschrijving

De toegangsprijs voor deze jubileumzondag is € 27 (inclusief koffie of thee met spekkoek, Indisch buffet en een consumptie). Voorinschrijving is vereist, er is geen kaartverkoop ter plaatse. Annuleren leidt niet tot teruggave.
Inschrijven is alleen mogelijk met een inschrijfformulier dat u kunt aanvragen bij het Bedrijfsbureau Bronbeek, e-mail: loket.ktomm.bronbeek@mindef.nl. U kunt ook het bijgevoegde formulier downloaden en retourneren aan vermeld e-mailadres. Na betaling ontvangt u een bevestiging.
Er zijn maximaal 250 plaatsen beschikbaar.

Plaats, tijd en bereikbaarheid
De themazondag vindt plaats in het reünie- en congrescentrum ‘Kumpulan’ op het landgoed Bronbeek, Velperweg 147 6824 MB Arnhem.
Ontvangst is vanaf 10.00 uur, zaal open 10.30 uur.
Het programma duurt van 11.00 uur tot 15.00 uur, inclusief pauze met het Indisch lunchbuffet.
Honden zijn niet toegestaan.
Vrij parkeren op eigen terrein.
Openbaar vervoer: bus 1 vanaf station Arnhem CS richting Velp, halte Bronbeek.

Meer themazondagen

De volgende themazondagen zijn:
21 februari 2016: Reizen door Indië
20 maart 2016: Vrouwen in Nederlands-Inidë

De organisatie van de themazondagen is van ouds in handen van de Stichting Indisch Erfgoed, Museum Bronbeek en de Stichting Klein Bronbeek.

Actuele informatie

www.bronbeek.nl (agenda)

www.indischerfgoed.nl

2 comments to “Bronbeek: themazondag over Sumatra”

  • Als spreker over het bureau van Hulswit-Fermont & Ed. Cuypers op de 17e januari wil ik jullie graag attenderen op een fout in het onderschrift bij bovenstaande foto: Gedung Balai Kota Lama. Medan is prima, maar op de foto staan niet het Postkantoor, later Bank Indonesia, maar staan Gemeentehuis en Javasche Bank, later Bank Indonesia. De architect was Ed. Cuypers (1859-1927). Wie weet tot op de 17e januari. Vriendelijke groeten, Obbe Norbruis

  • Veel dank, we hebben het bijschrift bijgesteld. WCL

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter