blog | werkgroep caraïbische letteren

Broadway klassieker A Raisin in the Sun in de Nederlandse theaters

De theatervoorstelling A Raisin in the Sun is een tijdloos familiedrama. In Amerika is het theaterstuk een klassieker, met diverse succesvolle Broadway uitvoeringen. In 2016 speelt Well Made Productions met een Nederlandse cast de voorstelling voor het eerst in Nederland. Op vrijdag 8 januari 2016 is de première in Schouwburg Almere. A Raisin in the Sun’ gaat over een familie met weinig financiële middelen maar met vele verwachtingen en dromen.

Joy Wielkens

Joy Wielkens. Foto © Sebastiaan Peelen

 

De cast bestaat uit Jetty Mathurin, Joy Wielkens, Samora Bergtop, Mandela Wee Wee, Yannick Jozefzoon, André Dongelmans en Yorick Zwart. Het verhaal richt zich op de familie Younger, een zwarte arbeidersfamilie in een achterstandswijk van Chicago. Moeder en matriarch Lena, gespeeld door Mathurin, ontvangt van de levensverzekering van haar man een grote som geld. Het uitzicht op geld kan geweldige kansen bieden aan het gezin. Zoon Walter wil een eigen bedrijf starten want ondanks al hun harde werk komt dit gezin maar niet verder in de maatschappij. Hij droomt van financiële onafhankelijkheid. Voor hem staat geld gelijk aan leven. Voor moeder is vrijheid het leven en zij wil weg uit de ghetto en naar een betere en witte buurt. Maar het hebben van geld is geen waarborg voor acceptatie en privilege.
 A Raisin in the Sun start met onenigheid over de bestemming van het geld maar in werkelijkheid gaat het over grotere vraagstukken. Over wie ben je nu als individu en wat doe je als je geen droom meer hebt? Vragen die universeel en relevant zijn voor deze en komende generaties.

Klassieker A Raisin in the Sun
A Raisin in the Sun’is geschreven door Lorraine Hansberry, zij was de eerste zwarte schrijfster wiens werk in 1959 met acteur Sidney Poitier werd gespeeld op Broadway. Hansberry was maatschappijkritisch en actief binnen de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Zij was bevriend met onder anderen Nina Simone, Malcolm X en James Baldwin. Op 34 jarige leeftijd overleed Hansberry, haar goede vriendin Simone schreef daaropvolgend het beroemde nummer ‘Young, gifted and black’. Het literaire werk van Hansberry is baanbrekend omdat zij dramatische rollen schreef voor zwarte acteurs in plaats van de kleine bijrollen die vaak komisch van aard waren. Zij toont het realistische leven van zwarte Amerikanen en gaat bewust voorbij de stereotypes.
 A Raisin in the Sun wordt gezien als één van de meest symbolische, aangehaalde en bekendste toneelstukken binnen de Amerikaanse canon. Met meerdere succesvolle spin-offs, zowel de tv series als de films, met onder meer Felicia Rashad, Danny Glover, Ruby Dee en Puff Daddy. In 2014 speelde Tony award winnaar Denzel Washington de rol van zoon Walter in de derde Broadway versie. Het werk van Lorrraine Hansberry is in meer dan twintig talen vertaald. A Raisin in the Sun is naar het Nederlandse vertaald door Esther Duysker en de regie is in handen van Teunkie van der Sluijs.

Familiefoto
Wellmadeproductions wil een archief aanleggen van families van het nieuwe Nederland. Vooraf aan de voorstelling kun je daarom in de theaters een gezinsfoto laten maken in de photobooth. En je email-adres achterlaten voor de foto.

Speeldata:
Schouwburg Almere – woensdag 6 & donderdag 7 januari 2016 try-out www.schouwburgalmere.nl
Schouwburg Almere – vrijdag 8 januari 2016 20.00 uur première www.schouwburgalmere.nl
Theater aan het Spui – zaterdag 9 januari 2016 www.theateraanhetspui.nl
Schouwburg Utrecht – donderdag 14 januari 2016 www.stadsschouwburg-utrecht.nl
Theater Zuidplein – zaterdag 16 en zondag 17 januari 2016 www.theaterzuidplein.nl
Meervaart – vrijdag 22 en zondag 24 januari 2016 www.meervaart.nl
Grand Theatre – zaterdag 30 januari 2016 www.grandtheatregroningen.nl/
Bijlmer Parktheater – zaterdag 6 en zondag 7 februari 2016 www.bijlmerparktheater.nl

Over Well Made Productions
Well Made Productions, opgericht door producenten Samora Bergtop en Ellen Tjon A Meeuw, brengt met theater, film en fotografie verhalen en beelden vanuit een ander en kleurrijker perspectief. Er wordt gestart met de Raisin Cycle, een drieluik van theatervoorstellingen waarvan A Raisin in the Sun de eerste is. Een drieluik gebaseerd op literaire werken, waarin gekeken wordt naar de zwarte identiteit in het Westen en hoe deze zich door de jaren heen ontwikkelt. Vanuit intieme persoonlijke verhalen wordt er ingezoomd op universele kwesties rondom de Dutch Dream, met thema’s als burgerschap en de wrijving tussen het individu en het collectief.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter