blog | werkgroep caraïbische letteren

Brieven aan Martin Luther King

Etnische profilering is al wat langer onderwerp van maatschappelijk debat maar onlangs vielen mij de schellen opnieuw van de ogen, na het kijken van de documentaire Verdacht. Hierin vertelt een aantal mannen met een etnische achtergrond (het zijn altijd mannen) over hun veelvuldige en soms schokkende ervaringen met de politie.

Aan het eind van de film is pas duidelijk wie deze mensen zijn: een natuurkundeleraar, een politieman, een zakenman, een advocaat etc. Geen één was eerder was eerder voor een delict in beeld geweest bij justitie. Het is des te heftig omdat zo duidelijk blijkt dat het hier niet om incidenten gaat. Etnische profilering is is structureel en het bestaat ook in ónze samenleving.

In Amerika is het debat er over heftiger omdat de afloop van een politieconfrontatie meerdere malen dodelijk was. Angie Thomas schreef er het indrukwekkende en genuanceerde The Hate U Give over dat de dillema’s en de strijd van zwarte jongeren overtuigend laat zien, ook nog eens redelijk goed verfilmd.

Lees hier verder op de website Jaap Leest

Nic Stone, Wat zou Martin doen? Jeugdboek 
 Van Goor 
 Margot Reesink 

on 07.04.2019 at 8:56
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter