Breed protest tegen afblazen Migratiemuseum
Vele Haagse migrantenorganisaties en onderwijsinstellingen roepen het nieuwe college om de oprichting van een Migratiemuseum alsnog door te laten gaan.
Zestien migrantenorganisaties en onderwijsinstellingen roepen het nieuwe Haagse college de oprichting van een Migratiemuseum alsnog door te laten gaan.
In een open brief (zie hieronder) vragen zij de wethouders van Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks hun besluit het ‘MiMu’ af te blazen, terug te draaien. ‘Wat wij fantastisch vinden is dat er met MiMu een permanente plek is gecreëerd die van ons allemaal is.
Een culturele instelling die niet vanuit aanbod denkt, maar samen met de inwoners van Den Haag de inhoudelijke invulling en de programmering van tentoonstellingen en activiteiten realiseert,’ aldus de briefschrijvers, die een bont gezelschap vormen.
Hoogleraren en docenten
Behalve organisaties vanuit de Chinese, Turkse en Marokkaanse hoek, prijken onder de brief ook de namen van hoogleraren en docenten van de Universiteit van Amsterdam en de Reinwardt Academie.
Het vorige college van B en W nam in maart het definitieve besluit voor de stichting van het museum (3,5 ton per jaar en één miljoen euro voor de verbouwing van gebouw Concordia aan het Hoge Zand). De oprichting is intussen zo goed als rond en er is al geld naar de betrokken stichting overgemaakt. Bestuursvoorzitter Wim Manuhutu zei vorige week dat er gewoon wordt doorgewerkt. Scheidend wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA, integratie) noemde het besluit van de vier nieuwe collegepartijen ‘een klerestreek’.
[van Den Haag Centraal, 06-06-2018]
***
Open brief:
Een museum van ons allemaal!
Den Haag, 5 juni 2018
Geachte leden nieuwe Haagse coalitie,
Tot onze vreugde was het op 25 mei jl. zover: na maandenlange intensieve voorbereidingen in samenspraak met onze afgevaardigden van maatschappelijke organisaties en met erfgoedinstellingen, cultuurprofessionals en wetenschappers was de oprichting van de Stichting Migratie Museum – waartoe de gemeente Den Haag initiatief heeft genomen – een feit! Ook de huisvesting van het Migratie Museum aan Hoge Zand 42 was op die datum rond, evenals de financiering van het museum nadat het zittende college hiertoe haar handtekening had gezet op 13 maart jl.
Het Migratie Museum (MiMu) wordt ons inziens een inspirerende belangrijke nieuwe culturele instelling die permanent de rol weerspiegelt die alle soorten nieuwkomers vanaf 1945 hebben gespeeld in de vooruitgang van de stad.
MiMu zorgt voor het vergroten van kennis, versterkt onderling begrip & empathie, en bevordert daarmee de sociale samenhang in de stad.
Grote migratiestromen
Wij zijn bijzonder enthousiast over de na de diverse brainstormsessies gekozen inhoudelijke benadering van MiMu. Het MiMu neemt het jaar 1945 als startpunt; het einde van de Tweede Wereldoorlog en het begin van grote migratiestromen van repatrianten, gastarbeiders, kennismigranten en vluchtelingen. Allemaal drukten zij hun stempel op de stad. En allemaal hebben zij een uniek verhaal, dat veel vertelt over zowel vroeger als nu. Ook aan de Hagenaars die het land juist verruilden voor bijvoorbeeld Australië en de VS wordt aandacht besteed.
Samen met de inwoners van Den Haag gaat het MiMu op zoek naar persoonlijke levensverhalen, brengt migratiestromen in kaart en bouwt aan een collectie van waardevol immaterieel erfgoed. Het museum vraagt al die gemeenschappen hun verhalen op hún manier met de stad te delen, zodat er een dwarsdoorsnede ontstaat van herinneringen, ervaringen en toekomstdromen. Niet vanuit etniciteit of geloofsgroep, maar vanuit menselijke thema’s die ons allemaal raken. Aan dit maatschappelijk belangrijke doel dragen wij graag aan bij.
Migratiemuseum voor breed publiek
Hierbij wordt gezocht naar aantrekkelijke vormen om met een breed publiek te kunnen communiceren, zowel inwoners van Den Haag met migratiegeschiedenis als zonder. Dat een deel van de programmering van MiMu wordt bepaald door culturele organisaties in de stad vinden wij een vondst! Ook met betrekking tot educatie op het gebied van Burgerschap – in samenwerking met primair en voortgezet onderwijs – is het MiMu naar ons idee een waardevolle toevoeging in de stad.
Centraal in de stad, gevestigd op de grens tussen Centrum en Schilderswijk, is het MiMu niet alleen goed bereikbaar en laagdrempelig voor de mensen die wij vertegenwoordigen, maar is het als locatie als ‘Concordia’ ook bekend en vertrouwd bij maatschappelijke organisaties vanwege de lange samenwerkingsgeschiedenis.
Permanente plek in Concordia
Wat wij fantastisch vinden is dat er met MiMu een permanente plek is gecreëerd die van ons allemaal is. Een culturele instelling die niet vanuit aanbod denkt, maar samen met de inwoners van Den Haag de inhoudelijke invulling en de programmering van tentoonstellingen en activiteiten realiseert. Een museum waar doorlopend waardevolle menselijke verhalen worden verteld in relatie tot de stad en waar – door activiteiten op het gebied van publieksbenadering en educatie voor scholen – onderling begrip, saamhorigheid en trots op de stad Den Haag worden gestimuleerd.
In het coalitieakkoord ‘Den Haag, Stad van Kansen en Ambities’ hebben wij gelezen dat de financiering van het MiMu voor de periode 2019-2021 mogelijk geschrapt gaat worden. Hierbij verzoeken wij u met klem om ons pleidooi voor MiMu serieus in overweging te nemen en open te staan voor de bijzondere maatschappelijke waarde van het Migratie Museum voor de stad.
Hoogachtend,
◦Chinafestival Den Haag (Melvin Chang, directeur)
◦Prof. dr Michiel van Kempen (hoogleraar Nederlands-Caraïbische literatuur en cultuur Universiteit van Amsterdam)
◦Nationaal Papoea Vereniging 95 West Nieuw Guinea (Simon Sapioper, voorzitter)
◦Reinwardt Academie (Ruben Smit MA, senior lecturer interpretation and learning)
◦Sociedad de Trabajadores Españoles (Jolita Juffermans, secretaris)
◦Stadsklooster Den Haag (Frans Wils, broeder)
◦Stichting Diaspora Leerstoel Lalla Rookh (Rajendre Khargi, voorzitter)
◦Stichting Eidulfitre (E. Mouttahid, voorzitter)
◦Stichting Marokko Instituut (M. Benabbou, directeur)
◦Stichting Multicultureel Jongeren Geluid (M. Barbouch, voorzitter)
◦The Hague Peace Projects (Jakob de Jonge, directeur)
◦Stichting Multicultureel Platform Vrede & Vrijheid (Claudia Cenkala – ten Dam, directeur)
◦Stichting New Chinatown Den Haag (Han Luk, voorzitter)
◦Turks Platform Den Haag (Bektas Sahin, voorzitter)
◦Stichting Platform van Samenwerkende Organisaties van Marokkaanse Gemeenschap (M. Benabbou, voorzitter)
◦Vereniging Tsung Tsin Benelux (Theo Chang, Voorzitter)