blog | werkgroep caraïbische letteren

Brazilië: Ontbossing Amazonegebied naar recordniveau in 15 jaar

Volgens officiële gegevens die donderdag zijn gepubliceerd, bereikte het ontboste gebied in het Amazonegebied van Brazilië een hoogtepunt in 15 jaar na een sprong van 22% ten opzichte van het voorgaande jaar. Het Prodes-monitoringsysteem van het National Institute for Space Research toonde aan dat het Braziliaanse Amazonegebied 13.235 vierkante kilometer regenwoud heeft verloren in de referentieperiode van 12 maanden van augustus 2020 tot juli 2021. Dat is het meeste sinds 2006.

De 15-jarige hoogtijdagen druisen in tegen de recente pogingen van de regering van president Jair Bolsonaro om haar geloofwaardigheid op het gebied van milieu te versterken, nadat ze toenadering had gezocht tot de regering van de Amerikaanse president Joe Biden. De Braziliaanse regering had op de VN-klimaattop in Glasgow eerder deze maand toegezegd om een ​​einde te maken aan illegale ontbossing. Het rapport van het ruimteagentschap, dat donderdag is vrijgegeven, dateert van 27 oktober – voordat de besprekingen in Glasgow begonnen.

Het Braziliaanse Amazonegebied had in meer dan tien jaar geen enkel jaar met meer dan 10.000 vierkante kilometer ontbossing opgetekend voordat de ambtstermijn van Jair Bolsonaro in januari 2019 begon. Tussen 2009 en 2018 was het gemiddelde 6.500 vierkante kilometer. Sindsdien is het jaargemiddelde gestegen naar 11.405 vierkante kilometer, en het driejarige totaal is een gebied dat groter is dan de Amerikaanse deelstaat Maryland.

“Het is jammer. Het is een misdaad’, zegt Márcio Astrini, uitvoerend secretaris van het Climate Observatory, een netwerk van non-profitorganisaties op het gebied van milieu, tegen The Associated Press. “We zien dat het Amazone-regenwoud wordt vernietigd door een regering die de vernietiging van het milieu tot haar openbare beleid heeft gemaakt.”

Bolsonaro trad aan met beloften om de Amazone te ontwikkelen en de wereldwijde verontwaardiging over de vernietiging ervan af te wijzen. Zijn regering heeft de milieu-autoriteiten verguisd en wetgevende maatregelen gesteund om de landbescherming te versoepelen, waardoor landgrijpers worden aangemoedigd. Deze week op een conferentie in de Verenigde Arabische Emiraten om investeringen aan te trekken, vertelde hij de menigte dat aanvallen op Brazilië voor ontbossing oneerlijk zijn en dat het grootste deel van het Amazonegebied ongerept blijft.

Het Braziliaanse ministerie van Milieu heeft nog niet gereageerd op de Prodes-gegevens die hogere ontbossing aantonen.

De deelstaat Para was verantwoordelijk voor 40% van de ontbossing van augustus 2020 tot juli 2021, volgens de gegevens het grootste deel van alle negen deelstaten in het Amazonegebied. Maar de jaarlijkse stijging was gering in vergelijking met de deelstaten Mato Grosso en Amazonas, die samen 34% van de vernietiging van de regio voor hun rekening namen. De twee deelstaten leden respectievelijk 27% en 55% meer ontbossing.

En vroege gegevens voor de referentieperiode 2021-2022 wijzen op een verdere verslechtering. Het maandelijkse monitoringsysteem van de ruimtevaartorganisatie, Deter, detecteerde zowel in september als in oktober elk jaar meer ontbossing. Deter is minder betrouwbaar dan Prodes, maar wordt algemeen gezien als een leidende indicator.

“Dit is het echte Brazilië dat de regering van Bolsonaro probeert te verbergen met fantastische toespraken en acties van greenwashing in het buitenland”, zei Mauricio Voivodic, uitvoerend directeur van de internationale milieugroep WWF voor Brazilië, in een verklaring na het vrijgeven van de Prodes-gegevens. “De realiteit laat zien dat de regering van Bolsonaro het pad van de vernietiging van de Amazone heeft versneld.”

[Tekst van Starnieuws, 19 november 2021]

on 20.11.2021 at 15:43
Tags: / /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter