blog | werkgroep caraïbische letteren

Braziliaanse hoofdstad registreert laagste temperatuur ooit

Een ongekende koudegolf in Brazilië voor de maand mei is bestempeld als een bedreiging voor zowel de duizenden daklozen van het land als voor de gewassen. In Brasilia werd donderdag de koudste temperatuur in de geschiedenis van de stad sinds de oprichting in 1960 genoteerd. Het kwik stond op 1,4°C.

In de zuidelijke Braziliaanse deelstaat Santa Catarina zijn lage temperaturen gemeten en is er sneeuwval geregistreerd.

De winter op het zuidelijk halfrond begint echter pas over een maand op 21 juni. Sao Paulo registreerde woensdag ook een hoogst ongebruikelijke temperatuur van 6,6°C, de op één na laagste in mei sinds 1990, toen het -4°C bereikte.

De abrupte temperatuurdaling is te wijten aan de cycloon Yakecan, met een “abnormaal traject”, die een luchtstroom van Antarctica meesleepte en “verspreidde over het binnenland van Zuid-Amerika”, legde meteoroloog Estael Sias uit. Sias zei ook dat deze “ernstige en meest afwijkende” klimatologische gebeurtenissen “een gevolg waren van klimaatverandering”.

Als gevolg van de weersomstandigheden stierf een 66-jarige dakloze man, terwijl hij in de rij stond te wachten bij een voedseldistributiecentrum in Sao Paulo. De autoriteiten van Sao Paulo hebben de opening aangekondigd van 2.000 extra plaatsen in noodopvangcentra, waardoor de totale capaciteit is verhoogd tot ongeveer 17.000 voor een stad met 32.000 daklozen, twee keer zoveel als in 2015 en 31% meer dan drie jaar geleden, vóór de coronaviruspandemie.

In de zuidelijke deelstaat Santa Catarina, waar al enkele dagen temperaturen onder de 2°C worden geregistreerd, heeft sneeuw een zeer ongewone verschijning gemaakt. Toeristen uit nabijgelegen locaties zijn massaal naar de kleine stad Urupema gekomen om voor het eerst in hun leven sneeuw te zien.

Het weerbureau Inmet heeft ook gewaarschuwd voor “mogelijke gevolgen van de koudegolf voor de Braziliaanse landbouw”, met name het risico van vorst die de boomgaardgewassen en ook de oogst van maïs en suikerriet bedreigt.

[van Starnieuws, 20 mei 2022]

on 24.05.2022 at 18:23
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter