blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Brasa Dei in Tivoli – een fotoreportage

In het nieuwe Tivoli/Vredenburg in Utrecht vond op zondag 29 november 2015 een groots opgezette viering van Brasa Dei plaats. De aanleiding voor deze dag is de onafhankelijkheid van Suriname op 25 november, inmiddels 40 jaar.

 

Brasa Dei Tivoli5

tekst en foto’s van Johan Janssen
Citaat van de website van Stichting Brasa Dei: `Het festival is vooral gericht op de doelgroep eerste en tweede generatie Surinaamse Nederlanders. Uiteindelijk is het een viering die wordt gedeeld met alle cultuurgroepen in de Nederlandse samenleving. Zoals de stichting in haar doelstelling heeft aangegeven: “een activiteit waarbij Surinaamse Nederlanders en andere groepen in de Nederlandse samenleving tot een zinvolle en respectvolle cultuuruitwisseling komen.” ‘

 

Brasa Dei Tivoli1
Het gebouw is erg fraai, vooral fijn voor wie van trappen houdt. De festiviteiten vonden in de gangen, hallen, trappen én 5 zalen plaats, dus keus genoeg. Alles zien natuurlijk onmogelijk.

Brasa Dei Tivoli1 Brian Kemble

Brian Kemble

Na een kijkje bij de Salsa Big Band in Ronda, naar de Cloud Nine Club (inderdaad heel hoog) waar Brian Kemble inspirerende en tot nadenken stemmende spoken word bracht.. Een prima begin.

 

Brasa Dei Tivoli8 Lando Cedre Zoraima MacKarto

Lando Cedre en Zoraima MacKarto

Brasa Dei Tivoli6
Sabakoe was in rode T-shirts, de belichting was heel rood, dus de foto’s zijn ook nogal rood. De muziek was er niet minder om. Sabakoe is al weer vele jaren één van de toonaangevende kawina bands. Strak ritme, uitstekende zanger en een repertoire dat zich meer richt op muzikale kwaliteit dan op populaire lol.

Een bijzondere versie van Jeffrey Spalburg’s Fatu met twee standup comedians, zorgde voor de vrolijke noot. Zoals meestal was de host, Jeffrey zelf, toch weer de meest geestige.

 

Brasa Dei Tivoli7 Jeffrey Spalburg

Jeffrey Spalburg

Voor het optreden van Black Harmony waren we helaas net te laat. Jammer, maar ik zie ze gelukkig wel vaker.
Raj Mohan bracht met een begeleidingsgroep zijn versie van moderne hindoestaanse muziek, inmiddels de Bollywood-traditie vér voorbij.

 

Brasa Dei Tivoli9 Raj Mohan

Raj Mohan

Nog steeds in Ronda, een optreden van Fra Fra Sound. Net als bij Sabakoe was de belichting een flink deel van de tijd weer erg rood. Fra Fra Sound is natuurlijk uniek met zijn afro-surinaamse-, jazzy- en wat dies meer zij muziek, oneerbiedig (vind ik) wel omschreven als ‘paramaribop’.

 

Brasa Dei Tivoli11 Al Goodah

Al Goodah

Brasa Dei Tivoli10 Fra Fra Sound

Fra Fra Sound

Zanger Al Goodah past perfect bij Fra Fra Sound. Hij heeft grote affiniteit met zowel de groep alsook met de diverse uitgevoerde nummers van Kid Dynamite.

 

Tot slot de allerhoogste trappen beklommen naar Hertz voor Denise Jannah. Zoals altijd, een heel charmant optreden met geweldig goede zang. Surinaamse songs, door haarzelf geschreven, en jazz.

 

Brasa Dei Tivoli12 Denise Jannah

Denise Jannah

Brasa Dei Tivoli12 Danny van Kessel

Danny van Kessel

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter