blog | werkgroep caraïbische letteren

‘Boy from Bombay’ wil het universum openen

Salman Rushdie beet spits af met Vrijheidslezing in Leiden
door Vera de Lange

“Fundamentalisten hebben nooit seks,” is de verklaring van Salman Rushdie voor religieuze intolerantie. “Meer seks zou een oplossing kunnen zijn.”
Tijdens de eerste Leidse Vrijheidslezing, georganiseerd door de Universiteit Leiden in de Pieterskerk, hield de vandaag 63 geworden ‘boy from Bombay’ een meeslepend en humorvol betoog over de vrijheid van meningsuiting. Schrijver en essayist Salman Rushdie is wereldwijd bekend door zijn boek The Satanic Verses uit 1988, dat ertoe leidde dat de Iraanse ayatollah Khomeini een fatwa tegen hem uitsprak, waarna hij tien jaar ondergedoken zat.
De onderdrukking van boeken en schrijvers neemt volgens hem de laatste jaren toe als gevolg van religieus fundamentalisme. Bijvoorbeeld in Egypte, waar islamisten recentelijk de verhalen van 1001 Nacht aan banden probeerde te leggen, omdat er te veel seks in voorkomt.

Ook de ‘oorlog’ die tegen hem is gevoerd, bekijkt Rushdie van de humoristische kant. Hij vertelde over een jongen in Engeland die zijn boek verbrand had, zonder het gelezen te hebben. “Boeken zijn niet echt mijn ding”, verklaarde hij. Kenmerkend was Rushdies reactie toen er een film over hem werd gemaakt, waarin hij als gevaarlijk persoon werd neergezet die vermoord moet worden. Hoewel de film hem uiteraard erg tegenstond, ook vanwege de “onmodieuze safaripakken” die zijn vertolker hierin droeg, zorgde hij er persoonlijk voor dat deze ook in Engeland vertoond kon worden. De film, waarin hij als straf van God door de bliksem getroffen werd, was zo slecht dat uiteindelijk niemand ging kijken.

De vrijheid van meningsuiting is absoluut en ondeelbaar, aldus Rushdie. “Zelfs Dan Brown moet worden toegestaan te leven en te publiceren.” Literatuur kan volgens hem elke vorm van tirannie overwinnen. “Zoals de luid naar de hemel blaffende hond in een boek van Saul Bellow, zie ik het als mijn taak om te proberen het universum te openen.”

[Overgenomen van NRCBoeken.nl, zaterdag 19 juni 2010]

1 comment to “‘Boy from Bombay’ wil het universum openen”

  • feel free & act free ;p satanic verses is just a comic book, why taking it so serious => let moslims make a book like this about we christians and evrything solved ;p

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter