blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Bouterse onder de indruk van kunstwerken

President Desi Bouterse, die ook voorzitter is van de NDP, wordt zondag 74 jaar. Zijn aanhangers hebben hem daarom geëerd met een 3,5 meter hoge houten beeld, en een groots betonnen kopstuk. De werken zijn vrijdagavond onthuld op de Soso Lobi expositie in de Congreshal. Het evenement is georganiseerd door de Purple Movement en Stichting Suriname Art (Smart). 


De president onthult 3.5 meter hoge beeld. Beide kunstenaars zijn onder de indruk van Bouterse (Foto’s René Gompers).

door René Gompers


Aan president Bouterse wordt er veel toegeschreven door Melissa Monkou-Pinas van de Purple Movement. Ze deelt mee dat de movement is opgezet “overeenkomstig de idealen van de partij”. Met mijlpalen uit de geschiedenis en een Bijbeltekst onderbouwt ze waarom aan Bouterse veel eer toekomt. “Eer uw voorzitter” benadrukt ze een paar keer. Er ligt nog meer in het verschiet van wat de Purplemovement en de partij tot stand zullen brengen want “we can do the job!”


President Desi Bouterse bedankt artiest Guillermo Linger met het houten beeld. Het kunstwerk is van manjahout.


De Soso Lobi expo is voor de tweede keer gehouden. De eerste was toen Bouterse 70 werd. Het thema van de kleine tentoonstelling in de Congreshal  is hout. “Stichting Smart en de Purple Movement hebben gemeend om het Surinaamse hout te belichten in het kader van uw jaardag,” licht Harriette Bholasingh-Helstone van Smart  toe. Naast houtsnijwerk worden er ook schilderijen en nijverheidsproducten getoond. Bholasingh wil dat er bij elke verjaardag van de president een kunstexpositie gehouden wordt “zodat vooral jonge kunstenaars een podium krijgen”.

Een vrouw poseert bij het beeld van president Bouterse.


Vóór de onthulling is op het Onafhankelijkheidsplein, precies naast het standbeeld van Jagernath Lachmon, er eerst plechtig gebeden voor de jarige. Een Arowakse priesteres, een vertegenwoordiger van de Islam, een pandit, een vertegenwoordiger van de Winti-cultuur en pater Esteban Kross hebben elk op hun manier zegen, wijsheid en inzicht gevraagd voor de jarige, zijn geliefden, het regeerteam en het land. Bouterse is erg onder de indruk van de multireligieuze gebeden en zijn artistieke “gelijkenissen”. Hij vindt ze “geweldig, op internationaal niveau”. De beelden zijn direct na de onthulling in de Congreshal cultureel ingewijd. 

Het betonnen kopstuk, van Jhunry Udenhout, weegt 180 kg. Hij legt de president uit hoe het werkstuk is vervaardigd.


Naast de beelden heeft Bouterse nog meer kunstwerken als cadeau ontvangen. “Met de wil van de Almachtige zal ik zondag 74 jaar zijn,” merkt Bouterse op. “Er waren momenten dat ik dacht dat ik de bekende roep in de woestijn was. Maar nu ik richting 75 ga, en die toespraken en gebeden heb gehoord, kan ik zeggen dat we are on the right track!”  Het 3,5 meter hoge beeld, van de hand van Guillermo Linger, is uit manjahout gesneden. Het betonnen kopstuk, van Jhunry Udenhout, weegt 180 kg. De kunstenaars zijn beiden diep onder de indruk van Bouterse, geven ze aan.  De tentoonstelling duurt tot en met 15 oktober.

[van Starnieuws, 12 oktober 2019]


1 Trackback/Ping

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter