blog | werkgroep caraïbische letteren

Bouterse maakt festivalcentrum van locatie Decembermoorden

door Stieven Ramdharie

De Surinaamse president Desi Bouterse neemt Fort Zeelandia, waar in 1982 de Decembermoorden werden gepleegd, weer in zijn bezit. Het Surinaams Museum, dat het fort en het monument voor de 15 slachtoffers beheert, moet snel vertrekken. Bouterse overweegt de gevangenis waar de slachtoffers vastzaten, te slopen. Het fort wordt een festivalcentrum.
Nabestaanden reageren geschokt op de overname van het historisch beladen complex. Ze vrezen voor het voortbestaan van het monument. Het museum en andere culturele organisaties die gehuisvest zijn in het gebied, reageren verbijsterd. Ze werden woensdag op de hoogte gesteld van het plan dat is opgesteld door Bouterses cultureel adviseur Paul Middellijn.

Kogelgaten
De opvallende actie van Bouterse, die in 1982 in het fort zijn hoofdkwartier had, komt amper twee maanden na de amnestie voor hem en zijn 24 medeverdachten. ‘Dit is een aanslag en feitelijke opheffing van het monument’, zegt de Surinaamse publicist Theo Para, een van de initiatiefnemers. ‘Het beheer van het monument, waar ook de kogelgaten in de muren onder vallen, valt straks rechtstreeks onder de dader van de moorden. De volgende stap is dat hij het gaat afschermen voor het publiek. Mogelijk worden ook de kogelgaten gedicht. De geschiedenis wordt uitgewist.’

De plaquette met de namen van de omgebrachte critici van Bouterse werd in 2009, in het bijzijn van president Venetiaan, onthuld. De plaquette staat bij Bastion Veere, de plek in het oude Nederlandse fort waar de executies plaatsvonden. De nabestaanden kwamen toen overeen met het Surinaams Museum dat deze de plaquette en de kogelgaten zou beheren. Het museum geeft ook rondleidingen, onder andere over ‘8 December’, die nu zeker beëindigd worden.

Culturele invulling
Volgens Middellijn en Bouterses topadviseur Eugene van der San moet het complex ‘een nieuwe culturele invulling krijgen die past bij de inzichten van de regering’. Er komt ook een literatuurcentrum en een kantoor van de vicepresident. De beruchte Devil-gevangenis moet ingericht worden als museum over de koloniale periode of worden gesloopt.

‘Indien nodig kan de regering voorzien in een container om de spullen op te slaan’, werd het Surinaams Museum in de nota te verstaan gegeven. ‘Dit is zeer ernstig’, zegt voorzitter Arthur Parisius van het stichtingsbestuur aangeslagen. ‘Wat er nu met de plaquette en de kogelgaten gaat gebeuren, weten we totaal niet.’ Sunil Oemrawsingh, die de nabestaanden vertegenwoordigt, is geschokt. ‘Dit is het zoveelste bewijs van de werkelijke intentie van deze president. Maar als hij denkt dat hij zo de geschiedenis weg kan poetsen, dan heeft hij het mis.’

[uit de Volkskrant, 25/05/12]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter