blog | werkgroep caraïbische letteren

Bouterse definitief veroordeeld tot 20 jaar cel, 41 jaar na Decembermoorden

Desi Bouterse is in hoger beroep veroordeeld tot 20 jaar cel voor zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden in 1982. Bouterse was zelf niet in de rechtbank aanwezig, net als de vier medeverdachten. Waar hij is, is niet duidelijk.

Het Openbaar Ministerie had in hoger beroep twintig jaar cel geëist, expliciet werd daar een bevel tot gevangenneming van de oud-president bij geëist. Bij de twee eerdere veroordelingen was die eis er niet. Het hof heeft geen bevel tot onmiddellijke gevangenneming gelast.

Het jarenlange proces van de Decembermoorden draait om de moord op vijftien politieke tegenstanders van het regime van Bouterse. In de nacht van 7 op 8 december 1982 werden journalisten, vakbondsleiders en advocaten doodgeschoten in Fort Zeelandia.

NPD-aanhangers. Foto © Persdienst WCL.

Definitief

In 2019 werd Bouterse door de krijgsraad al veroordeeld tot twintig jaar cel. Omdat hij nooit bij het proces aanwezig was, werd hij bij verstek veroordeeld. Na die veroordeling tekende Bouterse verzet aan en belandde de zaak opnieuw bij de krijgsraad. Die kwam in 2021 tot dezelfde straf. Tegen de uitspraak van het hof vandaag kan Bouterse niet meer in beroep.

[Bron: liveblog NOS nieuws, woensdag 20 december 2023.]

Bouterse nog op vrije voeten, afgelopen zaterdag 17 december 2023 in OCER. Foto © Persdienst WCL.

Lees hier de hele tekst van het vonnis van het Hof van Justitie.


Zie ook deze link

3 comments to “Bouterse definitief veroordeeld tot 20 jaar cel, 41 jaar na Decembermoorden”

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter