blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Bouterse blokkeert voortzetting strafproces Decembermoorden

Regering geeft pg instructies op basis van artikel 148

 

De regering heeft unaniem besloten om artikel 148 van de grondwet in werking te stellen. Dit heeft minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie zojuist meegedeeld aan journalisten die postgevat hebben bij De Nationale Assemblee. “De puzzel is al opgelost”.

 

De Regering bepaalt het algemeen vervolgingsbeleid. In het belang van de staatsveiligheid kan de Regering in concrete gevallen aan de Procureur-Generaal bevelen geven met betrekking tot de vervolging. Zo luidt artikel 148 van de grondwet. Voor het eerst is er gebruik hiervan gemaakt. De Krijgsraad had op 9 juni bepaald dat het 8 december strafproces op 30 juni wordt voortgezet met het requisitoir van auditeur-militair Roy Elgin. Bouterse is hoofdverdachte in dit moordproces.

Er is een missive getekend vandaag, waarna de resolutie door president Desi Bouterse is uitgevaardigd. Tijdens een regeringsvergadering op het paleis zijn de ministers ingelicht over deze stap. Starnieuws verneemt dat ook met procureur-generaal Roy Baidjnath Panday een overleg is gevoerd. Minister Van Dijk-Silos zei dat de president verder uitleg zal geven. De Nationale Assemblee houdt zo meteen een besloten vergadering hierover.

[van Starnieuws, 29 juni 2016]

Constitutioneel of strafrechtelijk vraagstuk?

door Theo Para

Meervoudige moord is een strafrechtelijk vraagstuk, zeker als daarbij door de daders misbruik is gemaakt van staatsmacht en staatsmiddelen. Dat een verdachte een constitutionele positie als staatshoofd bezet, maakt een moordzaak geen constitutioneel vraagstuk. Als een verdachte, governor van de Centrale Bank zou zijn, dan werd daardoor een moordzaak ook geen monetair vraagstuk.

Als een verdachte misbruik maakt van zijn constitutionele bevoegdheden om door onrechtmatige wetgeving en constitutionele misinterpretaties, het moordproces tegen hem te frustreren, dan is sprake van een integriteitscrisis. Dan is sprake van conflict of interest. Dan wordt staatsmacht misbruikt voor puur eigen, persoonlijk belang. Dat heet machtsmisbruik. Zo een onbeschaamd staatsrechtelijk wangedrag wordt door de goed verstaander gelezen als schuldbekentenis.

[van Starnieuws, 29 juni 2016]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter