blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Borstvoeding geen oorzaak slappe borsten

Paramaribo – Een mooi lichaamsfiguur behouden en hangende borsten voorkomen. Dat zijn de voornaamste redenen waarom vrouwen ervoor kiezen om geen borstvoeding te geven. Dit zegt Orcine van Samson, secretaris van de Stichting ter bevordering van borstvoeding in Suriname (Stibosu). Volgens haar laten moeders al heel vroeg weten geen borstvoeding te zullen geven. Ze zien er geen heil in, omdat het pasgeboren kind ook gevoed kan worden met melkvoeding uit blik.

diakonessenhuis_Detailfoto

Vrijdag is de borstvoedingsweek van start gegaan in het Diakonessenhuis. Het thema is ‘Borstvoeding geven en werken’. Foto: dWT Archief

“We leggen de vrouwen uit dat de basis van de gezondheid van het kind ligt in de moedermelk. Het kind is dan weerbaar tegen bepaalde ziekten”, zegt Van Samson in het kader van de borstvoedingweek. Met het thema ‘Borstvoeding geven en werken’ start Stibosu vrijdag de borstvoedingsweek in het Diakonessenhuis. Werkende moeders zeggen dat ze geen borstvoeding kunnen geven door hun werk. “We moeten ze duidelijk maken dat het toch kan, door af te kolven en de melk in bewaarflesjes te doen”, zegt Van Samson. De Wereld Gezondheidsorganisatie adviseert dat kinderen in de eerste zes maanden uitsluitend borstvoeding krijgen.

Suze Holband, adjunct verpleegkundig directeur in ‘s Lands Hospitaal, belast met moeder- en kindzorg, zegt dat in het ziekenhuis steeds meer moeders besluiten borstvoeding te geven. Landelijk gebeurt dat echter nog weinig. Ze benadrukt dat moedermelk een recht is van elk kind. Ook de prijs van de babymelk in blik, die door subsidie ver beneden de officiële prijs ligt, is volgens Holband een reden waarom moeders hier snel naar grijpen. Dat vrouwenborsten hangen door borstvoeding verwijst ze naar het rijk der fabelen.

[uit de Ware Tijd, 31/07/2015 ]

on 31.07.2015 at 16:20
Tags:

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter