blog | werkgroep caraïbische letteren

Borstmelk: een gift van God

Onlangs kondigde de minister van Volksgezondheid, Drs. M. Blokland, het landelijk programma aan dat gericht is op babyvoeding, welke op 1 augustus van start gaat. Het programma geeft de verzekering dat babyvoeding tot het eerste levensjaar van het kind gegarandeerd is. Het kind heeft recht op acht blikken babymelk per maand. Is kunstmelk wel raadzaam? Wat zeggen enkele vooraanstaande personen in de samenleving hierover en wat zegt het Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten over de rol van kinderen en hun (op) voeding?
Tijdens de aankondiging door de minister in het parlement, zei de voorzitter van DNA, Jennifer Geerlings-Simons, dat borstvoeding altijd nog de beste voeding is. Ze zei dat er niet langer gesproken moet worden over babymelk, maar over kunstvoeding. “Babymelk is nog altijd borstvoeding, want van kunstvoeding kunnen kinderen ook sterven”, aldus Simons.
Zuster Carmen Scholsberg, voorzitter van Stg. Borstvoeding Suriname (Stibosu), timmert al jarenlang aan de weg om moeders voorlichting te geven over borstvoeding. Wat zegt zijzelf over borstvoeding?
“Moedermelk is de beste voeding voor de groei en ontwikkeling voor de baby, het is de volmaakte voeding voor de baby. Haast elke moeder is instaat borstvoeding te geven. Het lichaam van de moeder zorgt ervoor dat de melk altijd de juiste samenstelling heeft, is altijd op de juiste temperatuur, is altijd beschikbaar en altijd in voorraad.
Moedermelk is altijd schoon en gratis!
Moedermelk is gewoon het beste dat een baby kan krijgen, omdat het alle stoffen bevat die zo’n baby nodig heeft als het geboren wordt. Voedingsstoffen om te groeien, stoffen die de baby beschermen tegen ziekten en bacteriën. Vooral de eerste melk die Colostrum heet is bijzonder voedzaam.
Band tussen moeder en kind
Voor zowel de moeder als het kind heeft het geven van borstvoeding heel prettige en belangrijke voordelen. Deze voordelen zijn:
1. Er ontstaat een nauwe band tussen beide, die grote waarde heeft en dit contact is van groot belang voor de ontwikkeling van het gevoelsleven van het kind.
2. Het leert geborgenheid, warmte en vertrouwen kennen. Samen met moedermelk vormt deze sfeer de beste start in het leven van het nieuwe mensje.
3. Bovendien heeft niet alleen de baby voordelen, maar ook de moeder heeft er baat bij. Na de bevalling genieten vrouwen die borstvoeding geven, van een sneller herstel vanwege minder bloedverlies. Door het zuigen aan de borst worden de bloedvaten als het ware dichtgeknepen door het samentrekken van de baarmoeder, de menstruatie blijft ook langer weg door het geven van borstvoeding en dit beschermt haar tegen bloedarmoede (lage salie). Ook verliest zij de extra pondjes van de zwangerschap.
Al deze voordelen wegen nog veel zwaarder als een kind wordt geboren in omstandigheden van armoede, slechte behuizing en gebrekkige hygiëne. De beschermende werking van moedermelk is dan onmisbaar en betekent vaak het verschil tussen leven en dood. Unicef schat dat er jaarlijks miljoenen baby’s sterven ten gevolge van de gevaren van flesvoeding en dan gaat het niet zozeer om de samenstelling van het product, maar meer in de manier waarop het gebruikt wordt: denk aan waterkwaliteit, steriliseren van flessen en spenen, nauwkeurig opvolgen van instructies en de financiële belasting van het gezin. Kortom met borstvoeding kun je geen fouten maken,

 

Gift van God
Heel belangrijk is dat de samenstelling van borstvoeding zich aanpast aan de leeftijd en ontwikkeling van het kind, dus in de hele periode van het geven van borstvoeding. Dat is toch een Gift van God! Iets natuurlijks dat nimmer nagebootst kan worden. Daarom wil ik alle moeders bewust maken van dit natuur product, u moet gemotiveerd zijn en ook overtuigd zijn dat u niets anders geeft dan het beste wat er is voor uw baby. Gaan we uit van wat de Bijbel zegt in Genesis 1:31 dan lezen we: God zag alles wat Hij gemaakt had, en zie het was zeer goed! Verder staat in Genesis 2:22: “En God bouwde de rib die Hij uit de mens (Adam) genomen had tot een vrouw”. Zie daar de vrouw die wonderbaarlijk is gemaakt. En wat zien we dat vele vrouwen zich niet meer realiseren dat borstvoeding geven de natuurlijke manier is. Het lichaam is er uitstekend op toegerust. Dus de angst dat sommige vrouwen en hun partners hebben voor verlies van een goed figuur door het geven van borstvoeding is ongegrond! aldus zr. Carmen Scholsberg.
De waarde van kinderen wordt door de Zevende-dags Adventisten gemeente hoog geacht. In het licht van de Bijbel worden kinderen beschouwd als een kostbaar geschenk dat is toevertrouwd aan de zorg van ouders, familie, de geloofsgemeenschap en de samenleving. Kinderen bezitten een enorme potentie om een positieve bijdrage te leveren aan de kerk en de samenleving. Aandacht voor hun zorg, bescherming en ontwikkeling is van eminent belang. (Official statement: Nuture and protection of children). De bescherming van kinderen beperkt zich niet alleen tot hun omgeving, mishandeling al dan niet seksueel, maar ook wat het kind naar binnen brengt via de zintuigen en zeker niet te vergeten wat het kind eet. Een gezonde balans binnen de opvoeding heeft te maken met wat het kind hoort, ziet, ruikt, voelt en proeft. Psalm 127: 3 “Zie zonen zijn een erfdeel des Heren, een beloning is de vrucht van de schoot”. Met de wetenschap dat kinderen een erfdeel van de Here zijn, dienen wij het beste te geven aan het kind om zich te ontwikkelen als respectabele gezinsleden, kerkleden en burgers van de Surinaamse gemeenschap.

Het Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten viert dit jaar haar 120 -jarig bestaan in Suriname en wij blijven ons inzetten middels verschillende departementen w.o. het kinderbedienings-, gezondheids- en publicatiedepartement, om de waarden en normen die wij vanuit de Bijbel hebben, te delen met Surinaamse burgers teneinde een betere samenleving te hebben met het oog op de toekomende wereld.

 

Steven Tulp
Cie. Lid viering 120 jaar Adventisme in Suriname
en Zr. Carmen Scholsberg
Voorzitter Stg. Stibosu

[van GFC Nieuws, 16 juli 2014]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter