blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Bonairiaanse oud-politicus Toon Abraham overleden

Kralendijk – Een van de meest invloedrijke en gerespecteerde politici op Bonaire, Laurenso Antonio Abraham (1936), is zaterdagavond overleden.

 

Toon Abraham (tweede van links) bij de verwelkoming van Harry Belafonte die op zijn uitnodiging in 1965 een bezoek bracht aan Bonaire. Archief fam. Abraham

Als leider van de Democratische Partij Bonaire en minister in de regering van de toenmalige Nederlandse Antillen heeft Toon Abraham veel betekend voor de ontwikkeling van het eiland, met name op economisch gebied. Hij figureert in het boek Abraham, kroniek van een politieke dynastie dat journaliste Trix van Bennekom vorig jaar uitbracht. Toon Abraham is een broer van Jopie, eveneens oud-leider van de PDB en oom van Clark, de huidige leider.

[van koninkrijksrelaties.nu, 20 januari 2019]

Michiel van Kempen voor Biblion over het boek van Trix van Bennekom:

Bonaire in de 20ste eeuw is in belangrijke mate bepaald geweest door het geslacht-Abraham. Julian was een Libanese immigrant die via New York en Venezuela in 1903 op Bonaire belandde. Hij en zijn zoon Julio en vervolgens zijn kleinzoons Toon en Jopie bemoeiden zich energiek met de politiek en de economie van het eiland, sterke, eigenzinnige persoonlijkheden die overigens lang niet altijd elkaars ideeën deelden. De auteur, die eerder “De Tragiek van Bonaire” publiceerde, laat op een heldere manier zien hoe het eiland worstelt met grote broer Curaçao, met Nederlandse bemoeizucht en internationale belangen, en ook: met zijn soms gruwelijke eilandelijke benepenheid en patronagesysteem. Scherp wordt de reactionaire rol van RK Kerk en grootkapitaal (Shell, Esso) in beeld gebracht. Virtuoos ook vervlecht de auteur de grote internationale politiek in het verhaal: de Cuba-crisis, Provo, de opkomst van drugs. Daarbinnen ontluiken vier menselijke biografieën, waarin liefdesaffaires dwars door politieke loyaliteiten snijden. Soms vraag je je af wat de bron van citaten is, maar toch: een prachtboek.

Trix van Bennekom, Abraham; kroniek van een politieke dynastie. [Curaçao]: Village, 2018.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter