blog | werkgroep caraïbische letteren

Boekpresentatie Twintig jaar beeldende kunst van Suriname 1975-1995: Bronnen en Context

Gisteravond vond in Readytex Art Gallery in Paramaribo onder grote belangstelling de presentatie plaats van Twintig jaar beeldende kunst van Suriname 1975-1995: Bronnen en Context van Paul Faber en Chandra van Binnendijk. Auteur Chandra van Binnendijk verzorgde deze presentatie.

Op 23 november 1995 opende in het Surinaams Museum in Fort Zeelandia, Paramaribo, de tentoonstelling ‘Twintig jaar beeldende kunst in Suriname, 1975-1995’. De tentoonstelling was georganiseerd ter gelegenheid van de viering van twintig jaar onafhankelijkheid van de republiek Suriname en was een initiatief en geschenk van de Nederlandse overheid. Na de succesvolle presentatie in Suriname werd de tentoonstelling een jaar later overgenomen door het Stedelijk Museum in Amsterdam. Ook daar werd hij goed bezocht en uitvoerig besproken in de pers. De samenstelling van de tentoonstelling en de bijbehorende, gelijknamige publicatie was pionierswerk en vond plaats onder hoge tijdsdruk en in een gevoelig politiek en cultureel speelveld.

Chandra van Binnendijk (Foto: Peter Sanches)

In deze publicatie maken de samenstellers van de tentoonstelling destijds, een nauwkeurige reconstructie van de gang van zaken, gebruikmakend van tal van schriftelijke bronnen en foto’s. Daarnaast bevat deze publicatie de volledige interviews die in de zomer van 1995 zijn afgenomen van acht sleutelfiguren uit de Surinaamse kunstwereld.

De eerste exemplaren waren voor Patrick Brunings, voorzitter van het stichtingsbestuur van het Surinaams Museum, de Nederlandse Ambassadeur in Suriname Walter Oostelbos en Monique Nouh Chaia directeur van Readytex.

Meer informatie over het boek en een inkijkexemplaar op: https://lmpublishers.nl/…/twintig-jaar-beeldende-kunst…/

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter