Boekpresentatie Suikerland met nagesprek in Pakhuis de Zwijger op 16 mei
Henna Goudzand Nahars nieuwe kinderboek Suikerland mijdt alle clichés en wil aan kinderen vertellen hoe mensen in slavernij leefden. Zowel de Afrikaanse als de Europese geschiedenis van slavernij zijn deel van het verhaal.
In Suikerland worden de Afrikaanse Esi, haar broertje Yaa en hun slaaf Lano geroofd voor de verkoop aan een slavenschip. Dat mannen van het eigen Afrikaanse continent dit doen, begrijpen ze niet. Wat was de rol van Afrikaanse slavenhandelaren in de slavenhandel en hoe kijken wij daar nu tegenaan? Jerry Rawlings, staatshoofd in Ghana in het laatste kwart van de vorige eeuw, bood in 1999 aan alle personen van Afrikaanse afkomst in de diaspora zijn verontschuldigingen aan voor het Afrikaanse aandeel in de trans-Atlantische slavenhandel.
Een ander gegeven van de trans-Atlantische slavernij was de Westerse verbloeming van dit systeem door de ontwikkeling van allerlei theorieën en beeldvorming over zwarte mensen. Hoe zag deze beeldvorming er door de eeuwen heen uit en hoe heeft de illustrator van Suikerland zich tot deze geschiedenis verhouden in de veertig paginagrote prenten die zij voor het boek heeft gemaakt? We gaan na de boekpresentatie hierover in gesprek met verschillende onderzoekers, schrijvers en beeldmakers.
Aan dit programma werken mee:
Henna Goudzand Nahar, Renate Siepel, Marian Markelo, Ellen Neslo, Lyanne Tonk, Dirk J. Tang, Angelique Duijndam, Roline Redmond, Alex van Stipriaan en Carlo Hoop.
Moderator: Aspha Bijnaar
Pakhuis de Zwijger, 16 mei 20.00 uur. Toegang gratis.