blog | werkgroep caraïbische letteren

Boekpresentatie over het slavernijverleden van Bonaire

Op vrijdag 1 december organiseert The Black Archives een boekpresentatie met Bòi Antoin en Cees Luckhardt, de auteurs van Bonaire, een koloniale zoutgeschiedenis. Zij zullen meer vertellen over het slavernijverleden van Bonaire, het verzet van tot slaaf gemaakte Afrikanen en de doorwerking van het verleden in het heden. 

Symbool voor het slavernijverleden op Bonaire zijn de kleine witte hutjes die zogenaamd gebouwd werden om een slaapplek te bieden aan de Afrikanen die dwangarbeid verrichtten op de zoutpannen. De hutjes wekken het idee dat de Nederlanders tot slaaf gemaakte Afrikanen redelijk behandelden, maar de werkelijkheid was anders. Antoin en Luckhardt  deden onderzoek naar de Bonairiaanse slavernijgeschiedenis voor hun boek Bonaire, een koloniale zoutgeschiedenis.

Daarnaast zijn er korte introducties van Kjelld Kroon, activist en programma coördinator bij Pakhuis de Zwijger en Zion E.D. Piggott, educatiemedewerker van het Nationaal Archief. De presentatie zal plaatsvinden in de expositie ‘Geen heling, zonder herstel’ die bezoekers na afloop kunnen bekijken.

Vrijdag 1 december
19:00u (aanvang 19:30u) – 21:30u
The Black Archives, Zeeburgerdijk 21, Amsterdam


Lees hier een recensie van het boek van Antoin en Luckhardt door Richenèl Rutger-Antonia, ‘Een chaotische geschiedenis van Bonaire’.


Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter