blog | werkgroep caraïbische letteren

Boekpresentatie Groeten uit Paramaribo bij Scheltema op 1 juli

Wat kunnen oude ansichtkaarten ons vertellen over het leven in Suriname tussen 1890 en 1940? Carl Haarnacks selectie van de mooiste prentbriefkaarten uit Suriname is afkomstig uit zijn eigen Buku Bibliotheca Surinamica én uit de mooiste kaarten van drie andere topcollecties. Voor het eerst verschijnt zo’n grote verzameling in boekvorm. Op 1 juli gaat Garrelt Verhoeven in Boekhandel Scheltema met Carl Haarnack in gesprek.

Ruim een eeuw geleden was Suriname voor veel westerlingen nog een verre, onbekende kolonie. Men kon zich nauwelijks een beeld vormen van de jonge natie, die nog maar kort tevoren bevrijd was van de slavernij. Met de opkomst van de fotografie en de ontwikkeling van het postwezen ontstond eind negentiende eeuw een nieuwe manier om een glimp van het leven in Suriname te delen met de rest van de wereld: de prentbriefkaart.


In de hoogtijdagen van dat nieuwe medium, tussen 1890 en 1940, werden in Suriname ca. duizend verschillende prentbriefkaarten gemaakt. In Groeten uit Paramaribo heeft Haarnack bijna vijfhonderd van deze kaarten bijeengebracht. Ze vormen een prachtige afspiegeling van de wording van Suriname en haar bevolking en geven een fraai en indringend beeld van deze belangrijke periode in de Surinaamse geschiedenis.

‘Groeten uit Paramaribo voert je mee naar het Suriname van de late negentiende en de vroege twintigste eeuw, de tijd van onze moeders en onze voormoeders, en geeft een schitterend beeld van Suriname en de Surinamers.’
– Cynthia McLeod –

Hardback, 288 pagina’s. Afmetingen 245X 215. Uitgever: Terra.

Presentatie: Zaterdag 1 juli, Boekhandel Scheltema, Rokin, Amsterdam, Aanvang 13.00

  

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter