blog | werkgroep caraïbische letteren

Boekpresentatie Fu a lobi gi Sranan van Romeo Grot

Dichters hebben een belangrijke rol gespeeld in het proces van onafhankelijk worden van Suriname. Met dit gegeven in het achterhoofd ging de schrijver Romeo Grot op zoek naar dichtbundels uitgegeven in de periode 1900-1980 in Suriname. Het resultaat is een bloemlezing geworden van gedichten die we soms nooit eerder onder ogen gezien hebben en dichters waar we lange tijd niets meer over gehoord hebben.

 

 

De gedichten zijn ondergebracht in vijf categorieën: Lobi gi a kondre/ liefde voor het land; Lobi gi a pipel fu Sranan/ Liefde voor het volk van Suriname; Natiecreatie; protestgedichten en het geluid van de dichters buiten Suriname, vooral Nederland.
Romeo Grot (1955) publiceerde zijn eerste gedichtenbundel in 1973. Sinds 1981 maakte hij een taalpolitieke keuze om in het Sranan te schrijven, als manier om de Afrikaans-Surinaamse cultuur te conserveren en te cultiveren.
Andere werken:
“IK” (gedichten, 1973)
Alles of Niets (gedichten, 1974)
Aspasja, Purbe, Konsidere (gedichten en korte verhalen. Samen met Chey en Gladys Waterberg)
Georgette, mi lobi (Novelle in het Sranan, 1987)
Raj Powpi (jeugdroman, 1989)
De Bigibereman (jeugdroman, 1993)
Singi fu fri (gedichten op muziek, 1999)
! Er tin tin. !Tin tin tin (sprookjes in het Sranan)

Op woensdag 1 maart wordt de bloemlezing feestelijk gepresenteerd in het buurthuis Bontekraai in Amsterdam Zuidoost. Verschillende dichters en voordrachtkunstenaars zullen aan het programma medewerking verlenen.
Inloop: 16.00 uur
Aanvang: 16.30 uur
Adres: Kraaiennest 68
Telefoon 06-26630157

 

Klik hieronder voor een voorproefje van de bundel

Voorproef.1

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter