blog | werkgroep caraïbische letteren

Boekje bij Avila gelanceerd

Ter afsluiting van het 70ste jubileumjaar van het Avila Beach Hotel, is op zaterdag 1 februari 2020 een boekje gelanceerd. Het heet ‘Avila Beach Hotel in 5 korte verhalen’ en is geschreven door Eric de Brabander.

De presentatie werd ingeleid door general manager Robbin Vogels, die terugkeek op het jubileumjaar en hiervoor drie feesten in herinnering bracht. Pianist Johnny Kleinmoedig was door de auteur uitgenodigd om enkele composities van Wim Statius Muller uit te voeren. Kleinmoedig koos onder andere een tumba en een calypso, passend bij de huidige pre-carnavalsperiode. Op verzoek van De Brabander gaf vervolgens Michael A. Newton een bevlogen spreekbeurt over De Architectuur Etc. rond het gebouw waarin nu de hoofdingang en de balie van het hotel gevestigd zijn.

Eric de Brabander FOTO: Michiel vanKempen

Newton hield zich aan de vijf personen die De Brabander in zijn korte verhalen heeft laten optreden. De architect begon dus bij het gebouw als woning voor gouverneur John Hodgson, in het begin van de 19de eeuw, tijdens de Tweede Engelse tijd, toen ging hij naar diezelfde periode met bevelhebber, plantagehouder en gouverneur Albert Kikkert, die bevolen had dat de gebouwen op Curaçao niet langer wit gekalkt mochten zijn van buiten maar een kleur moesten krijgen.

De derde periode ging over de eerste helft van de 20ste eeuw toen het gebouw een particulier ziekenhuis werd, de Thelma Kliniek, opgericht door Pieter Hendrik ‘Gungu’ Maal, die heel actief is geweest, onder meer ook in het hotelwezen. Tenslotte sprak Newton over de periode vanaf 1977, toen Finn Nicolaj (Nic) Møller het familiehotelletje kocht om het om te bouwen tot het klassehotel zoals wij dat nu kennen.

Over de vijfde hoofdpersoon kende Newton geen anekdote die met De Architectuur te maken heeft. Natuurlijk heeft De Brabander ook een kort verhaal gewijd aan de man die net als hij voor het nageslacht bekend zal blijven, niet als de uitoefenaar van zijn beroep, maar als literair auteur. Het vijfde verhaal in het boekje gaat over Boeli van Leeuwen, wat betreft het Avila Beach Hotel vooral bekend als stamgast, maar dan een die geen druppel alcohol nuttigde. Op de kaft van het aantrekkelijk vormgegeven boekje staan de twee meest recente hoofdpersonages in een andere volgorde dan in de tekst zelf. 

Boeli van Leeuwen op het terras van het Avila Beach Hotel

Behalve dat Van Leeuwen en De Brabander auteurs zijn, zijn ze door dezelfde uitgever gepubliceerd. Ook deze bijzondere, niet in de reguliere handel verkrijgbare, uitgave is van In de Knipscheer.

door Jeroen Heuvel, op 3 februari ietwat geredigeerd verschenen in Antilliaans Dagblad

1 Trackback/Ping

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter