blog | werkgroep caraïbische letteren

Boekids: Literair Jeugdfestival & Exposities

Boekids is het grootste literaire jeugdfestival van Nederland dat op een unieke manier literatuur combineert met andere kunstvormen. Een stoer en inspirerend festival dat in 2010 op meerdere locaties plaatsvindt, aan het Lange Voorhout in Den Haag. De historische panden in deze prachtige omgeving worden op zondag 28 maart 2010 omgetoverd tot een leesparadijs voor iedereen vanaf 4 jaar, die houdt van verhalen, theater en kunst. Boekids brengt een uitgebreid programma, met bekende en nieuwe schrijvers, artiesten, illustratoren, workshops, muziek en beeldende kunst.

Theater Diligentia, Raad voor de rechtspraak, Van Lanschot Bankiers en de Kloosterkerk
De editie 2010 van Boekids speelt zich af op en rond het Lange Voorhout. De unieke plusconcerten in Theater Diligentia worden verzorgd door zangeres Ellen ten Damme met dichter Bart Moeyaert en Pippi Langkous, gevolgd door Jacques Vriens, met de wervelende band Samba Salad. Zowel Ellen ten Damme als Samba Salad maken muziek van de bovenste boekenplank. Prinses Laurentien van Oranje en Sieb Posthuma lezen voor en treden op, met de band Alderliefste, als extra plusconcert. Andere auteurs en artiesten op Boekids 2010 zijn onder andere: Bies van Ede, Wouter van Reek met Keepvogel, Hermine Landvreugd, Howard Komproe, Glynis Terborg en Jetty Mathurin (Max en zijn Koffer), Jet Boeke met Dikkie Dik, Charlotte Dematons, Karel Eykman, Anke Kranendonk en verteltheater Peter van Pagée. Ook kan het publiek met diverse schrijvers griezelen in de crypte van de Kloosterkerk.

Museum Meermanno & de Zweedse Residentie: Astrid Lindgren en Pippi Langkous
Deze editie heeft Boekids ook het thema Zweden@Boekids, met aandacht voor het rijke aanbod aan Zweedse kinderboeken, vooral het werk van Astrid Lindgren. Onderdeel hiervan is een unieke tentoonstelling in Museum Meermanno te Den Haag, met een selectie uit 170 bijzondere eerste drukken van Pippi Langkous en andere boeken, in vele vertalingen en met originele illustraties. Deze tentoonstelling is opengesteld van 23 maart t/m 31 mei 2010, toegang € 4,- (kortingen geldig). Een ander bijzonder onderdeel van dit Zweedse thema zijn voorleesactiviteiten door Zweedse auteurs en een lezing van de directeur van de Astrid Lindgren Memorial Award (de grootste kinderboekenprijs ter wereld), waarvoor jaarlijks ook Nederlandse auteurs worden genomineerd. Dit zal plaatsvinden in de prachtige 17e-eeuwse Residentie van de Zweedse Ambassadeur.

Pulchri Studio en Bodega de Posthoorn: ‘ Sribi Switi san e psa’ – 15 maart t/m 5 april 2010 & Vreemde Vogels in de Amazone – 27 maart t/m 5 april 2010
Naar aanleiding van de samenwerking met het Nola Hatterman Instituut in Paramaribo en de activiteiten die Boekids jaarlijks organiseert in Suriname, komen vooraanstaande Surinaamse kunstenaars over voor twee bijzondere kunstexposities: ‘Sribi Switi san e psa’ en ‘Vreemde Vogels in de Amazone’, in de Pulchri Studio. Rondom deze exposities zullen workshops beeldende kunst en poëzie plaats vinden op scholen en tijdens het festival. Het beste werk van de leerlingen wordt tentoongesteld. De kunstenaars zijn o.a. Kurt Nahar, Marcel Pinas, Patricia Kaersenhout en Rinaldo Klas. Beide exposities zijn gratis toegankelijk.

Scholen: Waargebeurd!
Een derde project op de scholen in het kader van Boekids 2010 zal plaatsvinden op voortgezet onderwijs scholen in de Randstad, met het onderwerp Feit of fictie en de titel: ‘Waargebeurd!’. Onder begeleiding van jeugdboekenauteurs schrijven brugklasleerlingen hun eigen verhalen, waarvan de mooiste verhalen kans maken op een presentatie op het Boekids podium. Daarnaast is er op het festival ook nog de prijsuitreiking van een schrijfwedstrijd, georganiseerd dooruitgeverij Lemniscaat en het Fonds voor de Letteren: ‘Troepiaal’.

Kaartverkoop
Kaarten voor Festival Boekids (€ 10,00) en de plusconcerten in Theater Diligentia (€ 2,50, alleen in combinatie met een festivalticket), zijn te koop of te reserveren bij Theater Diligentia,
0900-410 4104, of via http://www.theater-diligentia.nl./

Voor alle informatie, klik hier

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter