blog | werkgroep caraïbische letteren

Boekenweek 2021

Wokiaanse censuur en de stuitende lafheid van schrijvers

Arthur van Amerongen las over de sensitivity readers van uitgeverij Meulenhoff en moest denken aan de Nederlandse Kulturkammer en De Bond van Sovjetschrijvers. “De bende van woke wappies die Nederland nu terroriseert, is piepklein maar zeer machtig.”

Nergens maar dan ook nergens zag ik de afgelopen weken schrijvers protesteren tegen het walgelijke plan van de roomblanke uitgeverij Meulenhoff om sensitivity readers aan te stellen. En het kan nog woker, want de rooƒmblanke uitgeverij Atlas Contact organiseert voor haar roomblanke auteurs en roomblanke lezers een gratis challenge over wit privilege, witte fragiliteit, tooncontrole, wit zwijgen en witte superioriteit. In de Sovjet-Unie heette zulks ‘heropvoeding’.

De challenge wordt nota bene gegeven door de gehoofddoekte autreutel Layla F. Saad, die vrijwillig in een van de meest racistische en misogyne oorden ter wereld woont: de islamofascistische heilstaat Qatar.

Stel je toch voor dat je als schrijver bij Meulenhoff of Atlas Contact ineens een sensitivity reader met een kersvers ROC-diploma of een oorkonde van de BIJ1-cursus Giftige Witte Mannelijkheid boven je krijgt die alle kwetsende opmerkingen over dwergen, potten, poten, transgenders, travestieten, vetzakken, schelen, bochelaars, klompvoeten, puistenkoppen, al dan niet gehandicapte personen van kleur, eskimo’s, knoflooketers en mohammedanen gaat zitten uitgommen!

Lees verder op de HP/de Tijd-website, 5 maart 2021.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter