blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Boek over Suriname en religie

door Diederik Samwel


Socioloog en journalist Herman Vuijsje heeft vrijdag in De Nieuwe Kerk in Amsterdam zijn nieuwe boek God zij met ons Suriname, religie als vloek en zegen gepresenteerd. Daarin gaat hij in op de grote verscheidenheid aan religies in Suriname. In een zaal boven de Grote Suriname Tentoonstelling reikte Vuijsje het eerste exemplaar uit aan toneelschrijfster en actrice Bodil de la Parra. 

Vuijsje (73) ging een halve eeuw geleden als stagiair naar Suriname en publiceerde in zijn beginjaren onder meer in de Haagse Post. In de loop der jaren publiceerde hij verschillende non-fictie boeken als Pelgrim zonder God, Correct en 
Zwartkijkers. In dat laatste, vorig jaar verschenen boek bespreekt hij de mythe van de kloof tussen witte en zwarte Nederlanders. 
Vuijsje is zich naar eigen zeggen maar al te bewust van het risico om als ‘oude witte man’ over het geloof in Suriname te schrijven. Maar omdat de ‘bewonderenswaardige’ tolerantie tussen de verschillende bevolkingsgroepen en de ‘veelkleurige vroomheid’ hem sinds zijn eerste verblijf in Suriname, eind jaren zestig, altijd zijn blijven fascineren, besloot hij opnieuw op onderzoek uit te gaan.

In God zij met ons Suriname doet Vuijsje verslag van de ontdekkingsreis die hij vorig jaar maakte in Paramaribo en in het binnenland. Tijdens zijn verblijf sprak hij tientallen mensen over de manier waarop ze hun geloof belijden. Onder hen bevond zich ook een medewerkster van de voormalige apotheek aan de Zwarthovenbrugstraat. Zij vertelde hem over de drankjes die in de dagen vóór owru yari over de toonbank vlogen.   
Naderhand bleek het te gaan om een nichtje van Bodil de la Parra. Die laatste baseerde haar solovoorstelling Het Verbrande Huis op het verhaal van haar familie dat zich deels afspeelde in dezelfde apotheek, die in 2012 in de as werd gelegd. De La Parra speelde het stuk eerder dit jaar in Paramaribo, onder meer ook in de synagoge aan de Keizerstraat. Rond de Kerstdagen gaat haar voorstelling in reprise in Amsterdam en Rotterdam.
Na de officiële boekpresentatie gingen Hariëtte Mingoen, ontwikkelingssocioloog en voorzitter van het Comité Herdenking Javaanse Immigratie, Ruben Gowricharn, hoogleraar Indiase diaspora aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en docent sociologie John Schuster met elkaar in debat onder leiding van journalist John Jansen van Galen. Daarin kwam de vraag aan de orde of Nederland niet een voorbeeld aan Suriname zou moeten nemen op het gebied van verdraagzaamheid ten aanzien van verschillende geloofsopvattingen. Met als meest aansprekende voorbeeld het vieren van elkaars feestdagen. Ook ging het over het versmelten van religies onder invloed van het  toenemend nationalisme sinds de onafhankelijkheid. 

[Ontleend aan Starnieuws, 21 december 2019.]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter