blog | werkgroep caraïbische letteren

Boek Hermelijn bij Dutch Caribbean Book Club

Dutch Caribbean Book Club nodigt u graag uit op de eerste bijeenkomst, zaterdag 25 februari 2017, in Theater de Vaillant te Den Haag. We bespreken dan het boek van de schrijver Jacques Hermelijn: Het offer van Remo/Remo su sakrifisio.

Het offer van Remo/Remo su sakrifisio is een aangrijpend verhaal over de verhoudingen en belevingen van de kleurrijke bevolking en het koloniaal bestuur van Curaçao aan de vooravond van dit tijdperk, dat op 1 juli 1863 eindigde.

Over de schrijver
Jacques Hermelijn schreef in 2012 zijn eerste roman De vele kleuren van de Liefde en in 2014 Florinda’s tweede keus. Hermelijn’s jeugd speelde zich af in het toen nog koloniale Curaçao. Vele decennia later werkte hij als plaatsvervangend gevolmachtigde minister van het Kabinet van de Nederlandse Antillen in Den Haag. Hij heeft zich jaren ingezet voor het welzijn van Caribische Nederlanders, onder meer bij de Stichting Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCaN), de spreekbuis van de Caribische bevolkingsgroep in Nederland voor de regering in Den Haag. Als romanschrijver stelt Jacques in zijn werken de interculturele en interraciale verhoudingen en relaties centraal.

 

Jacques Hermelijn

Over het boek

Het verhaal speelt zich af op Curaçao rondom 1861-1863: de overzeese koloniën zijn in afwachting van de formele afschaffing van slavenarbeid en slavernij. Zo ook de Curaçaose bevolking. Onder hen, de rijke Joodse zakenman Benjamin Cardozo, die als Caribisch handelsgedelegeerde door het koloniale bestuur is aangesteld. Hij weet Curaçao welvarender te maken, niet wetende dat zijn vrouw Helena een liefdesrelatie heeft met Remo, één van zijn slaven. Voor Remo, een afstammeling van de West-Afrikaanse Mandinga’s, is Helena zijn grote liefde. Willemstad is in rep en roer, nadat Helena bevalt van haar tweede zoon.

De Papiamentse vertaling van de roman is gedaan door Ronald Capriles Martina.

Praktische informatie
Datum: zaterdag 25 februari 2017
Tijd: van 14.00 tot 17.00 uur (inloop vanaf 13.30 uur)
Locatie: Theater De Vaillant, Hobbemastraat 120, 2516 JS Den Haag
Aanmelden: door overmaking van € 8,50 op nummer NL37 INGB0004131845 t.n.v. M.V. Lacroes-Felesita, o.v.v. ‘Lezing 25 februari 2017’.

Bookish Plaza is aanwezig met Caribische boeken

Wilt u op deze middag aanwezig zijn? Meld u dan snel aan!

Met vriendelijke groet,

Magda Lacroes

Voorzitter/Initiator Dutch Caribbean Book Club

 

M: +31 (0)6 10 62 29 86
E: dutchcaribbeanbookclub@gmail.com

W : www.dutchcaribbeanbookclub.wordpress.com
T: twitter.com/@DCBC3

F: facebook.com/dutchcaribbeanbookclub

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter