blog | werkgroep caraïbische letteren

Boek 1940-1945, Spannende tijden in Suriname overhandigd aan Onderwijsminister

PARAMARIBO Het boek 1940-1945, Spannende tijden in Suriname is door Selia van Russel, dochter van wijlen Fred van Russel, overhandigd aan minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Haar vader was voorzitter van de federatie van oud-strijders en ex-militairen.

Selia van Russel, tweede van rechts, overhandigt het boek aan de minister.

Het boek is speciaal bestemd voor de Surinaamse schooljeugd om hen te informeren over een periode in de Surinaamse geschiedenis, die vergeten dreigt te worden. Het dient ook ter vervanging van de educatieve dagen die de federatie jaarlijks organiseerde voor scholen in Paramaribo en districten.

Voor het boek heeft de cultureel erfgoedonderzoeker Jules Rijssen, woonachtig in Nederland, belangeloos zijn manuscript ter beschikking gesteld. Rijssen is bekend van onder meer het boek ‘Teken en zie de wereld, oorlogsveteranen in Suriname’. Het manuscript werd met zijn toestemming bewerkt door Selia van Russel.

In ‘1940-1945, Spannende tijden in Suriname’ zijn verhalen opgenomen van Surinaamse strijders uit de Tweede Wereldoorlog. De lezer krijgt een beeld van hoe de situatie in die tijd was, informatie over de bijdrage van Suriname en de Surinamers en een indringend beeld van de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog.

Minister Levens sprak haar waardering uit voor het initiatief om dit boek tot stand te brengen. Zij gaf de verzekering dat het, in het kader van het geschiedenisonderwijs, nuttig als naslagwerk zal worden aangewend. De uitgave is mogelijk gemaakt door sponsoring van Rubis West Indies Limited en familie en vrienden van Fred van Russel.

Bij de overhandiging vrijdag waren ook aanwezig August Hermelijn en André Duiker, de enige overgebleven strijders in Suriname uit de Tweede Wereldoorlog. Selia van Russel overhandigde het boek aan de minister, terwijl haar zus Glenda, oudste dochter van Van Russel, symbolisch enkele exemplaren schonk, bestemd voor de schoolbibliotheken.

[uit de Ware Tijd, 26 februari 2023]

1 comment to “Boek 1940-1945, Spannende tijden in Suriname overhandigd aan Onderwijsminister”

  • Hoi beste mensen,
    hoe kom ik in Bremen aan dit boek? Welke uitgever? Welke ISBN-nummer?
    Ik wacht graag op uw antwoord.
    De groeten uit Noord-Duitsland

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter