blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Bloemies: Nieuw project van Frank Ong-Alok

Bloemies  is een kindercd/prentenboekproject door Flower to the People, met medewerking van Gerda Havertong, Hakim Traida, Oscar Harris en kinderzangroepje Eigenwijsje.
 
 
Album
Door de jaren heen heeft gitarist, componist Frank Ong-Alok deuntjes verzameld door steevast de ideëen die in hem opkwamen op te nemen en als muzikale schetsen te bewaren. Zo is er een repertoire ontstaan van allerlei nieuwe kinderliedjes of ideetjes daar voor. Nu is de tijd aangebroken om daar een album van te maken. De opnamen zijn in volle gang. Inmiddels zijn de drum, percussie partijen met Wyzte van der Zweep afgerond. Tevens zijn de gitaar- en baspartijen door Frank reeds ingespeeld. Naast Flower to the People met zangeres Fleur Tolman hebben diverse artiesten hun medewerking toegezegd w.o. Gerda Havertong, Hakim beiden bekend van Sesamstraat en de zanger Oscar Harris.
Volwassen kindermuziek zonder raps
De bedoeling is om in het muzikale landschap van kinderliedjes een unieke cd uit te brengen met “volwassen kindermuziek”. Dat betekent dat de liedjes helemaal op zich zelf zullen staan als muzikale uiting over een bepaald onderwerp zoals bijvoorbeeld moederliefde, de poes Minoes, de maan en zelfs een liedje over een grote hyena die “het heeft voorzien op” de benen van een kindje.
Maar ook een liedje over de donder en twee onbekende oud Hollandse liedjes die in een compleet nieuw jasje werden gestoken. Tevens een Ode aan de Surinaamse Indianen.
De muziek is wel aansprekend voor kinderen maar niet kinderachtig. Het is akoestische muziek met veel gitaarwerk en percussie en heeft dus een analoge uitstraling qua sound. Mede daardoor wordt het een tijdloos album omdat er niet gekozen is voor zogenaamde hippe R&B, raps of beats waar doorgaans wel voor gekozen wordt om de jeugd aan te spreken. Ook zullen de liedjes niet enkel door kinderstemmen worden vertolkt. Sommige nummers worden door volwassenen gezongen en andere weer in combinatie met het kinder zanggroepje Eigenwijsje of soms ook enkel door de kids.
Kortom liedjes met een mooie melodie en goede teksten.
Frank Ong-Alok
Exotische halfbloedjes
Veel van de liedjes hebben een exotisch tintje en dat heeft te maken met de afkomst van Frank.  Zijn Surinaamse roots zijn duidelijk terug te horen in de nummers. Maar ook zijn klassieke gitaar achtergrond komt in sommige nummers subtiel naar voren. En door de exotische zangstemmen van de artiesten krijgt het album een universeel bijna wereldmuziek karakter en daardoor ontstaan er enkele wonderschone exotische muzikale halfbloedjes.
Prenten, verhalenboek
Bloemies zal verschijnen in de vorm van een prenten, verhalenboek met CD. De illustraties zullen door Frank’s 10-jarige dochter Amara worden gemaakt. De kinderhand zal dus duidelijk te zien zijn in de illustraties en dat naïeve principe geeft het geheel een zeer kindvriendelijke uitstraling.
Samen met Fleur de zangeres en Amara’s moeder zullen zij de kleurrijke vormgevers zijn van de prenten die de liedjes zullen ondersteunen. Tevens zullen enkele verhalen en versjes door de artiesten zelf worden voorgedragen.
Fleur Tolman
Productie en Release
De productie, de nieuwe composities de lied en verhaalteksten zijn gemaakt door Frank Ong-Alok. De release van de cd is gepland in het voorjaar van 2013. Er wordt momenteel bekeken hoe e.e.a zal worden uitgegeven. Er zijn mogelijkheden voor eigen beheer. Maar mocht er een uitgeverij zich aandienen die dit project wil uitbrengen dan is ook die mogelijkheid nog volop aanwezig. Eind januari 2013 zal hierover meer duidelijkheid komen.
T.z.t. zal de website www.bloemies.nl worden gelanceerd
Voor info: 0644404952 of email: fttp@planet.nl

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter