blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Bliksembezoek Pompeo aan Suriname: ‘VS wil er weer voet aan de grond krijgen’

Voor het eerst in de geschiedenis komt vandaag een Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken naar Suriname. Het bliksembezoek van Mike Pompeo is onderdeel van een meerdaagse reis door Zuid-Amerika. Vier redenen waarom het bezoek volgens de Surinaamse politicoloog Hans Breeveld belangrijk is.

Foto © Michiel van Kempen

door Tonny van der Mee

1. Historisch bezoek

Voor het eerst in dertien jaar landt vandaag een regeringsvliegtuig van de VS in Paramaribo, met aan boord Pompeo. De laatste keer dat dat gebeurde, was in 2007, toen defensieminister Robert Gates op bezoek kwam. Voor een tegenbezoek moeten we nog verder terug. In 1992 werd toenmalig president Ronald Venetiaan van Suriname op het Witte Huis in Washington ontvangen door zijn Amerikaanse ambtgenoot George W. Bush. Suriname had net een burgeroorlog en een staatsgreep achter de rug. Bush beloofde Venetiaan hulp in geval van een nieuwe coup.

Lees hier verder in AD, 17-9-2020


Pompeo biedt Suriname economische samenwerking tijdens bezoek

Suriname Voor het eerst bracht een Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken een officieel bezoek aan Suriname. Er is vooral gesproken over economische samenwerking.

door Jurriaan van Eerten

De Verenigde Staten willen sterkere economische banden aangaan met Suriname en eventueel samenwerken bij het ontginnen van olievelden die recent voor de kust van het land zijn gevonden. Dat was de boodschap van buitenlandminister Mike Pompeo bij zijn bezoek aan het Latijns-Amerikaanse land.

Lees hier het hele artikel in NRC, 17 september 2020 om 22:41

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter