blog | werkgroep caraïbische letteren

Black is beautiful!!!

door Carry-Ann Tjong-Ayong

Als klein meisje ging ik op bezoek bij tante Fientje, het zwarte zusje van mijn moeder. Prachtig vond ik haar met de glanzende gouden oorbellen tegen haar zachte zwarte wangen. Haar kroeshaar in kleine vlechtjes gevlochten en als zij lachte zag je een rij parelwitte tanden, met een blinkende gouden ertussen.

Carry-Ann Tjong-Ayong met afrokapsel

 

 

Haar broer oom Jopie was net zo zwart met vrolijke ogen. Hij ging altijd naar het binnenland en bracht dan iets spannends voor ons mee. Een apenschedeltje, felgekleurde veren van een ara, een orchideeënplantje. En hij zat vol verhalen over de bosnegers en indianen die hij had ontmoet. Ik wilde ook zwart zijn en alles meemaken uit mijn oerwoud.
“Waarom ben jij niet zwart?” vroeg ik mijn moeder. “En ik ook niet?” Zij is lichtbruin en dat ben ik ook.
“Ik heb een andere vader” legde zij uit. “Een Portugese Jood. En jij hebt twee lichte grootvaders. Ook een Chinees”.
“Maar twee zwarte grootmoeders!” zei ik trots. Zij zijn allebei van Ghanese afkomst. Hun voormoeders kwamen met een slavenschip naar Suriname. Maar mooiere vrouwen bestonden niet. Zij droegen hun kleur met trots en eigenwaarde en dat droegen zij aan mij over. Nooit heb ik Oma Carootje, de moeder van mijn vader horen zeggen, dat Zwarte Piet niet mocht. Ik kreeg op 5 december lekkers en een cadeautje van haar. En de andere kleinkinderen ook. Wij wisten dat zwart prachtig was.
Moet ik nu mijn eigen kleinkinderen laten opgroeien met het beeld dat hun vader groen of blauw moet zijn, of wit met zwarte vegen, terwijl hij zwart is met kroeshaar? Absoluut niet! Black is beautiful!
In mijn jonge jaren liep ik met een Afrokapsel in navolging van Angela Davies en liet ik mijn haar knippen als Grace Jones. Mijn zoon vlocht zijn haar in tientallen vlechtjes met gekleurde elastiekjes.
Zwarte Piet of niet? Wij wel.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter