blog | werkgroep caraïbische letteren

Black Female Achievers – in woord en… in beeld!

door Johan Janssen

.
De Black Achievement Month brengt enkele heel bijzondere programma’s. Na de geweldige openingsavond nu opnieuw een hoogtepunt, een middag lang veel heel bijzondere inspirerende zwarte vrouwen in  Boom Chicago op 14 oktober 2016. Zij brachten hun eigen verhalen, gesproken, gezongen of gedanst.

Diana Matroos

Diana Matroos

Diana Matroos presenteerde het programma en introduceerde als eerste de samenstelster van het programma.

 

Marian Spier

Marian Spier

Marian Spier had al deze geweldige vrouwen bijeengebracht.

 

Simone Kukenheim

Simone Kukenheim

Namens de Gemeente Amsterdam sprak Wethouder Simone Kukenheim haar steun uit aan de Black Female Achievers. Ik heb de indruk dat Amsterdam de laatste tijd inderdaad veel doet aan dit soort zaken. Den Haag laat het nog steeds compleet afweten.

 

Beylula Yosef

Beylula Yosef

Belula Yosef droeg een geïnspireerd gedicht voor.

 

Esperanza Denswil

Esperanza Denswil

Een bij mij heel favoriete zangeres, Pink Oculus ofwel Esperanza Denswil, trad op. Het optreden werd wel wat gehinderd door een falende techniek, de geluidsversterking wel te verstaan. Pink Oculus sloeg zich blijmoedig door de moeilijkheden heen.

 

Dionne Hafiez

Dionne Abdoelhafiezkhan

 

Harriette Verwey

Harriëtte Verwey

Helene Christelle

Hélène Christelle

Dionne Abdoelhafiezkhan is de kersverse winnares van de Talent Achievement Award. Na te hebben uitgelegd waar zij vandaan komt, en dat is een heel verhaal, vertelde zij verder over de idealen en doelstellingen van IZI Solutions. Diana Matroos ging in gesprek met 5 succesvolle vrouwen: politica Amma Assante, architecte Ir. Afaina de Jong, community leader Anita Abaisa, founder IAMShero. Hellen Christelle en cardiologe Dr. Harriette Verwey. Deze laatste wees erop dat behandeling en medicatie nog vooral is afgestemd op de witte man. Zij is in het LUMC heel actief met onderzoek naar klachten bij vrouwen.

 

Sylvana Simons

Sylvana Simons

Sylvana Simons was de eerste van twee keynote speakers. Geef haar een microfoon en zij is niet meer te stoppen. Maar erg leuk, een geweldige powervrouw!

 

Jessy de Abreu

Jessica de Abreu

 

Samora Bergtop

Samora Bergtop

Tirza Boerenveen-Snoijl

Tirza Boerenveen-Snoijl

Een tweede panel bestond uit vrouwen die verbonden zjn met het NUC, New Urban Collective, het platform voor ondersteuning en educatie van de zwarte gemeenschap. Met Jessica de Abreu, Samora Bergtop en Tirza Snoijl. Zij werden weer ondervraagd door Diana Matroos.

 

Nyanga Weder

Nyanga Weder

Nyanga Weder bracht marrondans. Heel energiek en erg boeiend met percussiebegeleiding van de gebroeders O’bryan.

 

Minchenu Maduro

Minchenu Maduro

Sanguita zong enkele liedjes met begeleiding van een gitaarspeler. De eerste wildcard winnares was Minchenu Maduro. Een heel terechte wildcard. Een meer inspirerende persoon dan deze sympathieke pedagoge, trainer en inspirator, is moeilijk te vinden.

Stephanie Afrifa

Stephanie Afrifa

 

Kimberley Willems

Kimberley Willems

Janice Deul

Janice Deul

 

Stephanie Archangel

Stephanie Archangel

Een derde panel ging over de vraag hoe een bijdrage te leveren aan een kunstsector die een realistische weerspiegeling is van de Nederlandse maatschappij. Stephanie Afrifa leidde het gesprek met verder Stephanie Archangel, Kimberley Williams en Janice Deul.

 

Astrid Elburg
De tweede keynote speaker Astrid Elburg sprak veel te kort. Zij moest helaas haar betoog nogal haastig afronden, maar de tijd was blijkbaar onverbiddelijk.

Karin Amatmoekrim

Karin Amatmoekrim

Schrijfster Karin Amatmoekrim las een stuk voor. Daarin beschreef zijn hoe haar vader, door te blijven in zijn eigen hoekje in Suriname en zich niet te interesseren voor iets anders dan de directe omgeving, ook nooit ergens last van heeft.

 

Zaire Krieger

Zaïre Krieger

Een tweede wildcard was voor de nog jonge Zaire Krieger. Ze wist met haar woorden het publiek zeer te enthousiasmeren. Hoop voor de toekomst!

 

Eva Skeete Mc Leed

Eva Skeete Mc Leed

Eva Skeete Mc Leed sloot de middag muzikaal af en tenslotte maakte ik een foto van mijn persoonlijke favoriete black female achiever.

 

Yesni Greidanus

Yesni Greidanus

 

Sanguitta Akkrum Bas Phaff

Sanguitta Akkrum en Bas Phaff

14707999_1225945460800387_8913615026110737205_o

1 comment to “Black Female Achievers – in woord en… in beeld!”

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter