Black Achievement Awards uitgereikt in Nederland
door Stuart Rahan
AMSTERDAM – In het Tropenmuseum vond zondag met de afsluiting van Black Achievement Month de uitreiking plaats van Black Achievement Awards. Filmregisseur/kunstenaar Felix de Rooy kreeg de Lifetime Achievement Award uitgereikt. “Nu kan ik gerust op mijn einde wachten”, grapte de succesvolle De Rooy na afloop. Hij kreeg de prijs uitgereikt door actrice Helen Kamperveen, die meespeelde in een van zijn film Ava & Gabriël.
In zeven categorieën werden zwarte mannen en vrouwen geëerd voor het werk dat zij verzet hebben de afgelopen periode. NiNsee-directeur Antoin Deul zegt dat de Black Renaissance nu is begonnen. “In plaats van te wachten op onze waardering, creëren wij ons eigen podium.” Het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) is sinds 2002 het kennis- en expertisecentrum over het slavernijverleden.
De stimuleringsprijs ging naar de jonge Daphina Misiedjan. Zij houdt zich bezig met onderzoeken naar mensenrechten en het recht op bijvoorbeeld schoon drinkwater. Vrijdag promoveert Misiedjan op dit onderwerp aan de Universiteit Utrecht.
In de categorie Mens & Maatschappij ging de award naar Mitchell Esajas en Jessica d’Abreu voor hun baanbrekend werk bij het opzetten van The Black Archives. Zwemster Enith Brigitha won in de categorie sport. Zij was de eerste zwarte vrouw die een Olympische medaille won voor Nederland. Guillaume Philibert won in de categorie Ondernemerschap. Hij is ontwerper en heeft een bedrijf in sportkleding. En zangeres Berget Lewis won het in de categorie Kunst & Cultuur.
Tijdens de uitreiking in de categorie Wetenschap gebeurde er iets spontaans. De genomineerde wetenschappers Leo Balai (Het Slavenschip Leusden), Gloria Wekker (White Innocence) en Philomena Essed (Every Day Racism) vonden dat er geen wedstrijdelement in de wetenschap zit. “Het is appels met peren vergelijken. Zij besloten daarom alle drie de prijs te accepteren.
In de laatste categorie Mensenrechten/Politiek won de relatief onbekende Domenica Ghidei Biidu. Als jong meisje vluchtte zij uit Eritrea naar Nederland. Zij werkte zich op, vooral op het gebied van mensenrechten voor jonge vluchtelingen en vertegenwoordigt Nederland internationaal op dit gebied.
[uit de Ware Tijd, 30/10/2017]