blog | werkgroep caraïbische letteren

Black Achievement Awards Gala in beeld

Op 29 oktober werd het Black Achievement Awards Gala gepresenteerd in het De la Martheater in Amsterdam. Een verslag in woord en beeld van Johan Janssen.

De Black Achievement Month was vanaf het begin een groot succes. Nu bij de derde aflevering is het ook bij een groter publiek en de media een begrip geworden. Aan het eind van de maand oktober de spectaculaire uitreiking van de Black Achievement Awards: erkenning van de bijzondere verdiensten van zwarte mensen in de categorieën Mens en Maatschappij, Ondernemerschap, Sport, Kunst en Cultuur en Wetenschap en Onderwijs. De avond opende met een fragment uit het muziektheater ‘Sir Duke’. De zangers traden later nog een keer op. De begeleiding was van de Haypband onder leiding van Alvin Lewis.

 

Alta Gracia Nortan

Alvin Lewis

Dionne Verwey

Akwasi kwam op, hij was host op deze avond en deed dat met veel flair. Urwin Vyent, directeur van het NinSee, hield een toespraak waarin hij nog eens melding maakte van de vele excellente black achievers van heden maar vooral ook verleden.

 

Akwasi

Urwin Vyent

Ernestine Comvalius had de mooie-, maar ook moeilijke taak, bij de keuze voor de toekenning van de awards, juryvoorzitter te zijn.
Samen met Jessica de Abreu was Mitchell Esajas vorig jaar winnaar van de award voor Mens en Maatschappij.
Nu introduceerde hij de genomineerden van dit jaar in deze categorie.
De winnares was Anousha Nzume, bekend als activiste en schrijster van het boek Hallo Witte Mensen.

 

Via beeldverbidning vanuit New York: Anousha Nzume

Ernestine Comvalius

Mitchell Esajas

Aangezien ze al weer een tijd in New York woont, kon ze er nu niet bij zijn en nam Ivette Forster namens Anousha de award in ontvangst.
Shishani trad op met haar eigen songs. De eerste zong zij geheel a cappella. Het was een geweldige vocale prestatie met een werkelijk prachtig resultaat.

 

Shishani Vranckx

 

Een vertegenwoordiger van het Ministerie van Economische Zaken, maakte de genomineerden voor de Ondernemerschap award bekend.
De award ging naar Daily Paper, een jonge onderneming op het gebied van kleding. De winnaar vertelde dat het startkapitaal had bestaan uit de studietoelage. De studieboeken waren er bij ingeschoten.

 

Jefferson Osei van The Daily Paper.

Onze geweldige dichter Gershwin Bonevacia bracht één van zijn lange gedichten. Blijft heel bijzonder hem dit te horen voordragen.
Maar geen foto’s hiervan.Het geklik van de camera zou te storend zijn geweest.

Humberto Tan

Na enkele toespelingen op het begrip ‘kijkcijfers’ door zoweel Akwasi als ook Humberto Tan, stelde de laatste de kandidaten voor de Sport award voor. Het werd de bekende bokster, nu in ruste, Lucia Rijker.

Lucia Rijker ontvangt haar ward uit handen van Humberto Tan.

Rico Greene bracht enkele soulvolle en opwindende songs. Met natuurlijk een belangrijke bijdrage van de band en de geweldige achtergrondzangeressen.

 

Gery Mendes

Kimberley Janice

Marc ManGin

Patrick Mijnals

Randell Heye

Rico Greene

De categorie Kunst en Cultuur werd voorgesteld door de wethouder die dit in haar portefeuille heeft Touria Meliani. Het waren sterke kandidaten, maar woordkunstenares Bab Gons werd de terechte winnares.

Babs Gons

Touria Meliani

Persoonlijk heb ik grote bewondering voor cardiologe Dr. Harriet Verwey, maar voor een afgewogen oordeel heb ik onvoldoende kennis.
De award voor Wetenschap en Onderwijs ging naar historicus en emeritus hoogleraar Prof. Humphrey Lamur.

 

Humphrey Lamur maakt een statement voor meer jonge zwarte wetenschappers.

Mijn persoonlijke kandidaat voor de award Kunst en Cultuur trad op: Sabrina Starke is al vele jaren een grote favoriete van mij en inmiddels ook een heel belangrijke black achiever. Nu ik hierover nadenk: ook in de categorie Mens en Maatschappij.

 

Sabrina Starke

De Britse filmregisseur Steve McQueen werd geïnterviewd door Seada Nourhussen, hoofdredacteur van One World en columniste van Trouw.
Ze reikten de oeuvreprijs, volgens mij ook wel bekend als de Lifetime Achievement Award, uit aan Frank Zichem. Frank heeft vele films en filmproducties op zijn naam staan. Akwasi moest met het publiek even oefenen op de uitspraak van ‘Kon Hesi Baka’, de tv-serie geproduceerd door Frank Zichem.

Frank Zichem

Een zwaar ontroerde Frank Zichem ontving de oeuvreprijs.

Seada Nourhussen

Steve McQueen, cineast van het Oscarwinnende Twelve Years a Slave.

 

Het laatste optreden van de avond was van Edsilia Rombley. Erg goed met haar grote stemgeluid. Bijzonder ook de geweldige trompetsolo in één van de songs van Randell Heye.

 

Edsilia Rombley

John Leerdam, de projectleider van de BAM, sprak het slotwoord waarin hij de vele medewerkers bedankte.

 

John Leerdam

Alle genomineerden kwamen op het podium en tenslotte merkte ik op dat de sleep van de prachtige jurk van Minchenu wel erg lang was, met het risico dat iemand er op gaat staan. Even later stond ik, jawel, met beide voeten op de sleep. Despensa Minchenu!

Linda Nooitmeer

Minchenu Maduro

 

Bijna vergeten: Akwasi’s dichtbundel Laten wij het er maar niet over hebben ligt nu in elke boekwinkel. Aanbevolen!

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter