blog | werkgroep caraïbische letteren

Biografen over Albert Helman en Frank Martinus Arion

Caraïbische salon Huis De Pinto zondag 26 februari

Twee sleutelfiguren uit de Nederlands-Caraïbische culturele wereld van de 20ste eeuw zijn Albert Helman en Frank Martinus Arion. Het waren krachtige persoonlijkheden die een indrukwekkend literair oeuvre nalieten: Helman schreef de nog altijd herdrukte eerste slavernijroman de De stille plantage, en Arion het legendarische Dubbelspel.

V.l.n.r. Michiel van Kempen, Albert Helman, Mineke de Vries, Frank Martinus Arion. Els van Diggele

Beide auteurs leefden ook levens vol van oproer en debat. Zij lieten zich vaak scherp uit over allerlei postkoloniale kwesties, zoals taalbeleid, dekolonisatie, politiek en onderwijs. Anil Ramdas noemde Helman ‘de grootste Surinamer van de 20ste eeuw’ en de groten der aarde kruisten zijn pad: George Orwell, Frida Kahlo, Yehudi Menuhin… Arion creëerde de eerste Papiamentu-school op Curaçao, hij was de eerste schrijver van de landelijke actie Nederland leest en zijn roman Dubbelspel werd door een all star-Holywoodcast verfilmd.

Schrijver en hoogleraar Michiel van Kempen publiceerde in 2016 een vuistdikke biografie van Helman die de Grote Biografieprijs had moeten krijgen, en daarvan verscheen onlangs een bewerkte en ingekorte versie onder de titel Pionier en rebel. Hij zal worden geïnterviewd door journaliste en historica Els van Diggele. Over enige tijd verschijnt een biografie van Frank Martinus Arion van de hand van journaliste Mineke de Vries. Zij gaat met Michiel van Kempen in gesprek over de schrijver van Dubbelspel.

Waar: Huis De Pinto, St. Antoniesbreestraat 69, 1011 HB Amsterdam. Tel.
020-3700210
Datum: zondag 26 februari 2023, aanvang 15.00 uur
Entree € 6,00 I Stadspas met groene stip € 5,00 I Kinderen 2,50 | Vrienden gratis

Aanmelden klik hier

1 comment to “Biografen over Albert Helman en Frank Martinus Arion”

  • Geweldige prestatie, Mineke!!

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter