blog | werkgroep caraïbische letteren

Bijlmer boekt: vrolijk en sterk

Bijlmer boekt, Bijlmer Parktheater, 17 mei 2016

door Johan Janssen

Al weer de tiende keer dat ik dit ‘literaire variété’ bezocht en ook nu afwisselend, verrassend en onderhoudend en niét zwaarwichtig. Samenstelster en presentatrice Christine Otten is bepalend voor de vrolijke toon in dit programma, maar zorgt er tevens voor dat het ook inhoudelijk sterk blijft.
Bassist Pablo Nahar zorgt voor een inspirerende en muzikale ondersteuning van de gasten.

Hagar Peeters

Hagar Peeters. Alle foto’s © Johan Janssen

De eerste gaste was schrijfster Hagar Peeters. Christine had een gesprekje met haar over onder andere het laatst verschenen boek Malva. Hagar Peeters las diverse korte stukjes uit eigen werk voor.

 

Marlon Kicken

Marlon Kicken

Marlon Kicken werd voor het publiek boven de grote rivieren ‘ontdekt’ door Jeffrey Spalburg.
Geboren en getogen in Aarle-Rixtel, van Antilliaanse afkomst en al veel langer bekend in ‘zijn’ Brabant .
Zijn combinatie van dreadlocks en tongval mét zachte G, is voor mij heel curieus. Bij een bezoek aan de Antillen, voelde hij zich onmiddellijk erg thuis, vertelde hij, maar hij werd wel betiteld als ‘makamba pretu’ (in Nederland wonende Antilliaan). Uitzonderlijk geestig en hij mag van mij nog vele malen terugkomen naar de Bjjlmer.

 

Cheyenne Toney

Cheyenne Toney

Een muzikaal intermezzo door Cheyenne Toney uit de Bijlmer. Een geweldige stem en erg leuke eigen liedjes. Ze weet ook uitstekend het publiek te bespelen en daarom is het altijd groot feest met haar.

 

Tessa Leuwsha

Tessa Leuwsha

Christine Otten las een stukje voor uit het boek Fansi’s Stilte van haar volgende gaste Tessa Leuwsha. Na een informatief gesprekje, las Tessa het ‘Bijlmerverhaal’ voor. Voor iedere aflevering van Bijlmer Boekt, krijgt een gast de opdracht een verhaal te schrijven dat op één of andere manier ook over de Bijlmer moet gaan. Tessa groeide op in Amsterdam en ging in 1996 in Suriname wonen. Haar verhaal ging over een Surinaams gezin dat naar de Bijlmer gaat.

 

Oscar Harris

Oscar Harris

Na de trekking van lootjes voor- en uitreiking van de deurprijzen, stond het programma vooral in het teken van Sranan Gowtu. De verschijning van dit boek over de Iconen uit de Surinaamse Muziek, wordt begeleid door een grote promotietoer met enkele van deze Surinaamse Iconen. Een heel grote onder de Surinaamse muzikanten was daarom bij Bijlmer Boekt: Oscar Harris. Enkele jaren geleden ging het niet goed met hem, maar hij is er weer helemaal bovenop! Met een krachtig stemgeluid en heel muzikaal zong hij repertoire dat wij nog niet van hem kenden: de songs van grote Amerikaanse zangers als Frank Sinatra en andere grote crooners. Met Cheyenne werd een erg leuk duet gezongen en toen was het toch hoog tijd voor de bekende kaseko ‘Palm’. Het Bijlmer Parktheater werd gelijk een dolle boel, want Oscar kan ook wel een feestje bouwen!

 

Christine Otten

Christine Otten

Het publiek eiste daarna een toegift. Daar was blijkbaar niet op gerekend, maar geen nood: Oscar en Cheyenne zongen nogmaals het eerder gebrachte lied, maar nu a capella. En zo ging de voorstelling naadloos over in gezellig samenzijn van publiek en artiesten in de zaal en daarna in de foyer.

 

Pablo Nahar

Pablo Nahar zorgde voor de muzikale begeleiding, rechts Christine Otten

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter