blog | werkgroep caraïbische letteren

Bijlmer Boekt! ontmoet enthousiast onthaal

tekst en foto’s van Johan Janssen

Schrijfster Christine Otten is de presentatrice van alle afleveringen van Bijlmer Boekt. Met assistentie van de pionier van de Surinaamse jazz, Maestro Pablo Nahar op de bas, weet zij alle onderdelen van het programma op zeer informatieve wijze in te leiden en interviewt zij de gasten.

Sanne Landvreugd 2 (4)

V.l.n.r. Raj Mohan, Lucas Shepherd, Dave MacDonald, Sanne Landvreugd

Tegen de tijd dat een optreden begint, kennen wij dus de artiesten en wordt het optreden veel meer persoonlijk en open.
Dat, en het feit dat het publiek in het Bijlmer Parktheater toch altijd al spontaan en druk reageert, maakt de sfeer in dit theater uniek!

“De Stilte van het Ongesproken woord/Tiri fu bari wortu di no taki” is een voorstelling rond de gedichten van Dobru, Trefossa en Shrinivási.
Deze gedichten zijn op muziek gezet door Dave McDonald en Robin van Geerke. Een deel van de voorstelling werd nu gebracht bij Bijlmer Boekt. Heel poëtisch en heel muzikaal.

 

Sanne Landvreugd 2 (2)

Comedienne Jetty Mathurin speelde een thuiswedstrijd in dit theater. Ook al had ik een deel van haar grappen nog kort geleden al in Utrecht gehoord, het bleef heel geestig!

Smita James is een alleraardigste meid, die ook heel goed haar eigen gedichten voordraagt. Ze komt oorspronkelijk uit Nijkerk, maar het is toch nog heel goed gekomen met haar! (Oké, soms lijd ik aan ‘StedelijkSuprematisme’)

Schrijver Gustaaf Peek was, zoals alle voorafgaande schrijvers, gevraagd een stuk voor de voorstelling te schrijven, dat op enige wijze iets van doen zou hebben met de Bijlmer. Hij had zeker zijn best gedaan, want het werd een flink stuk en uiteindelijk bleek hij zich te hebben laten inspireren door het verblijf van soulzanger Arthur Conly in de Bijlmer. Grote vriend van Otis Redding, die optrad in Ganzenhoef, Paradiso, Melkweg en meer.

 

Sanne Landvreugd 2 (1)

Sanne Landvreugd

 

Het optreden van Akwasi was vooral een hommage aan Bram Vermeulen. Ik heb zanger/rapper Akwasi vaker zien optreden, ook in het Bijlmer Parktheater, maar nu pas viel mij op hoezeer zijn stemgeluid overeenkomt met dat van Bram Vermeulen. Het werd een spetterend optreden en Akwasi wist het publiek geheel mee te krijgen. Zelfs voor Bijlmer publiek was het enthousiasme zeer groot!

Volgende Bijlmer Boekt gaat even duren: woensdag 30 september

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter